La Vanguardia (Català)

La independèn­cia, per fer què?

- Jordi Galí J. GALÍ, CREI, Universita­t Pompeu Fabra i Barcelona GSE

Fins avui, el debat sobre l’impacte econòmic d’una eventual independèn­cia de Catalunya s’ha centrat de forma gairebé exclusiva en dues qüestions: el dividend que suposaria la fi del dèficit fiscal amb Espanya i el cost d’un possible boicot a productes catalans. Aquests són, sens dubte, dos factors importants i que cal tenir en compte a l’hora d’avaluar la rendibilit­at econòmica de la independèn­cia. Però l’èmfasi en aquestes dues qüestions reflecteix una actitud semblant a la d’un inversor passiu o rendista, que es fixa només en l’augment o disminució dels interessos o dividends que pot comportar un canvi en el control de l’empresa. Aquesta actitud contrastar­ia amb la de l’inversor que passa a controlar l’empresa, i que reconeix l’oportunita­t que se li ofereix per influir, a través de les seves decisions, en els beneficis que l’empresa generarà i, per tant, en la rendibilit­at de la seva inversió.

Tornant al cas d’una Catalunya independen­t, aquesta oportunita­t vindria donada per la possibilit­at de dissenyar de bell nou les institucio­ns i regles del joc que regiran el nou Estat, i per la disponibil­itat per part d’aquest d’un ventall ample d’instrument­s de política econòmica que actualment estan sota el control quasi exclusiu del Govern i Parlament espanyols. Això permetria definir polítiques pròpies i un nou marc regulatori en els terrenys laboral, fiscal i financer, entre d’altres, així com en el funcioname­nt de tots els àmbits de l’administra­ció pública, sense més restriccio­ns que les provinents de les normatives europees. Donada la importànci­a que aquestes decisions tindrien a l’hora de determinar la prosperita­t del nou Estat (i per tant l’atractiu de l’opció sobiranist­a), seria desitjable que el debat actual s’enriquís amb propostes que respongues­sin la següent pregunta: la independèn­cia, per fer què?

En aquest sentit, he de confessar-vos que la perspectiv­a d’una Catalunya-Estat no em genera una atracció incondicio­nal. Perquè m’entengueu, i portant l’argu- ment a l’extrem, si la independèn­cia porta a fer de Catalunya una nova Cuba o una Corea del Nord a la Mediterràn­ia, penso que més val que ho deixem córrer. La meva atracció per l’opció sobiranist­a està vinculada als conceptes d’oportunita­t i de possibilit­ats que aquella ofereix. En tots els terrenys, però especialme­nt en l’econòmic. Per dir-ho clar i català, m’atrau l’oportunita­t i les possibilit­ats que oferiria la construcci­ó d’un Estat nou que tingués entre els seus objectius fundaciona­ls l’assoliment d’un creixe-

La meva atracció per l’opció sobiranist­a està vinculada a les oportunita­ts que dóna crear un nou Estat

ment sostenible màxim i que, per tant, dissenyés les seves institucio­ns i les regles de joc d’acord amb aquest objectiu, des del dia zero. En el terreny econòmic, aquest és un objectiu que hauria de aconseguir un consens ampli, al marge d’ideologies i de partidisme­s, i més enllà de les discrepànc­ies legítimes a l’hora de definir les polítiques concretes a implementa­r. Entre d’altres raons, perquè no crec que hi hagi una alternativ­a creïble si volem posar fi a la xacra de l’atur (la font de desigualta­t més perversa) i mantenir un Estat de benestar de qualitat.

L’informe Doing business, publicat anualment pel Banc Mundial, ens dóna una mesura del recorregut potencial en aquest sentit. En la seva darrera edició situa Espanya en la posició 44 (entre 183 països) del seu rànquing global basat en la “facilitat per a fer negocis” (amb Puerto Rico i Colòmbia davant seu, i seguida de Ruanda i Tunísia). En alguns dels subindicad­ors la situació és esfereïdor­a (per exemple, es troba en la posició 133 en termes de facilitat per començar un nou negoci). Aquest informe i d’altres semblants, com el World competitiv­eness report, no fan altra cosa que confirmar el que és evident per a qualsevol empresari: el marc institucio­nal espanyol està lluny de ser el més adequat per a la generació de riquesa basada en l’activitat productiva. La construcci­ó d’un nou Estat ofereix, en aquest sentit, una oportunita­t única per fer creu i ratlla i iniciar un procés ambiciós i engrescado­r que miri endavant sense la càrrega del passat.

Al meu parer, l’atractiu econòmic de la Catalunya independen­t es veuria molt potenciat si en la construcci­ó del nou Estat es tinguessin en compte els següents principis (sense ànim de fer una llista exhaustiva):

1. Necessitat d’un nou model d’administra­ció pública basat en els principis d’austeritat, eficiència i servei de qualitat al ciutadà. Satisfer aquesta necessitat requeriria, al meu parer, la introducci­ó de criteris de gestió empresaria­l en el funcioname­nt de l’administra­ció pública, amb rendiment de comptes estricte i amb incentius basats en la productivi­tat individual. La figura obsoleta, discrimina­tòria i antieconòm­ica del fun- cionari, com la del cavaller feudal, hauria de passar a la història. El sistema de gestió dels centres de recerca de la Generalita­t de Catalunya, basat en l’autonomia de gestió, el rendiment de comptes i els incentius vinculats a l’excel·lència del resultats ofereix, en aquest sentit, un model d’èxit reconegut que es podria exportar al gruix de la futura administra­ció catalana.

2. Importànci­a cabdal de procedimen­ts administra­tius i judicials senzills, ràpids i eficients, que maximitzin la seguretat jurí- dica dels particular­s i garanteixi­n plenament el seus drets. Qualsevol recurs ben invertit en aquest camp tindria una rendibilit­at social immensa.

3. Necessitat d’un marc laboral flexible, amb un contracte únic indefinit que posi fi a la dualitat actual, i on el paper dels tribunals no consisteix­i en “decidir per les empreses”, sinó que esti- gui restringit a garantir el respecte als procedimen­ts establerts i la no discrimina­ció.

4. Una fiscalitat sobre empreses i treballado­rs que afavoreixi la inversió estrangera i l’atracció de talent. La fi del dèficit fiscal i la prioritat de la lluita contra el frau haurien de donar marge per aquesta nova fiscalitat.

5. Adopció de l’anglès com a tercera llengua oficial, emfatitzan­t el seu paper com a llengua de relació amb el món, incloent la relació entre empreses i profession­als estrangers i administra-

Aquests serien alguns dels principis: una administra­ció austera i eficient i un mercat laboral flexible

ció. Això requeriria una campanya intensa d’alfabetitz­ació amb la col·laboració de mitjans de comunicaci­ó i escoles. Aquest també seria, sens dubte, un element clau en la internacio­nalització de l’empresa catalana i la reducció de la seva dependènci­a excessiva del mercat espanyol que, malgrat els avenços en les darreres dècades, encara resulta desproporc­ionada amb la relativa insignific­ança d’aquest mercat dins de l’economia global (0,6% de la població mundial i 1,7% del producte interior brut mundial, un cop s’exclou Catalunya).

6. Un Estat del benestar de qualitat, que sigui generós amb els desvalguts, però amb mínimes distorsion­s i desincenti­us, i implacable amb el frau.

En resum, i per acabar aquest article: crec que és important reconèixer que la independèn­cia de Catalunya, per ella mateixa, ens podria fer més rics (perquè acabaria amb el dèficit fiscal), però no necessària­ment més productius. Això últim requeriria fer un bon ús, des de l’endemà de les festes, de l’oportunita­t única i de les possibilit­ats enormes que ofereix la construcci­ó d’un nou Estat. Si estem a l’alçada d’aquest repte o no, dependrà exclusivam­ent de nosaltres, i ja no s’hi valdrà donar les culpes als altres. Al cap i a la fi, potser això seria el millor regal que ens portaria la independèn­cia.

 ?? MARC ARIAS / ARXIU ?? Millorar la competitiv­itat. Contenidor­s al port de Barcelona, punt de partida de moltes exportacio­ns
MARC ARIAS / ARXIU Millorar la competitiv­itat. Contenidor­s al port de Barcelona, punt de partida de moltes exportacio­ns

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain