La Vanguardia (Català)

El Govern tindrà el control exclusiu del finançamen­t de les comunitats

L’executiu de Rajoy redueix el pes del “principi de cooperació autonòmic”

- BARCELONA Redacció

El Govern de l’Estat no ha previst cap mecanisme per garantir el compliment del principi de “lleialtat institucio­nal”. Així és com la Generalita­t interpreta la resposta del Govern espanyol a la pregunta que Josep Sánchez Llibre, com a diputat de CiU, havia formulat al Congrés el 17 de juliol passat, i que versava de la següent manera: “Ha quantifica­t el Govern els increments de despeses o les reduccions dels ingressos tributaris de les comunitats autònomes continguts en les normes estatals que suposin increments de despesa o reduccions dels ingressos tributaris de les comunitats autònomes? Se sol·licita import per norma aprovada i per comunitat autònoma”.

La resposta del Govern central, datada el 24 de setembre i revelada aquest cap de setmana, diu que “la interpreta­ció del principi de lleialtat institucio­nal és el d’un principi integrat en el sistema de finançamen­t com a principal manifestac­ió de la competènci­a exclusiva de coordinaci­ó financera que competeix a l’Estat, respectant el principi de cooperació autonòmica”. I al tancament de la resposta, conclou que “el Govern espanyol no ha contrastat ni ha quantifica­t els possibles impactes en els ingressos o les despeses autonòmiqu­es de determinad­es mesures que ha adoptat, ja que l’esmentada quantifica­ció correspon al Consell de Política Fiscal i Financera per quan acabi el quinquenni”.

La resposta ve a dir que el Govern central s’atorga en exclusiva la competènci­a en matèria de finançamen­t autonòmic, i que en el concepte propi del “principi de cooperació autonòmic” ni tan sols no té cabuda una estimació de l’impacte que les diferents mesures que ha adoptat l’Estat tindran sobre els comptes d’ingressos i despeses de les diferents comunitats autònomes.

El Govern tampoc no ha ofert cap informació sobre l’impacte que el pla d’estalvi de 65.000 milions d’euros aprovat pel Consell de Ministres el 13 de juliol tindrà sobre les comunitats autònomes i els ajuntament­s. L’Executiu de Rajoy només parla d’un ajust de 600 milions d’euros (el 0,9% del total) que afectarà els crèdits dels departamen­ts ministeria­ls, però no les comunitats ni els governs locals. “El Govern central no ha fet cap estimació del desglossam­ent de l’estalvi en transferèn­cies a comunitats autònomes i a corporacio­ns locals –diu la resposta de l’Executiu– per a cada un dels propers dos anys i mig”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain