La Vanguardia (Català)

El codi tecnològic

- MAR GALTÉS Barcelona

Jo era de ciències, però un dia el meu pare em va dir que seria més feliç sent advocat”. I Ignasi Costas va fer cas al seu pare i va estudiar Dret, “que és una carrera hiperavorr­ida, però una professió apassionan­t”. Costas es va formar a Barcelona i als Estats Units, i el 2003 van decidir amb Adolf Rousaud i José María Durán “fer coses plegats, amb una vocació de fer-les una mica diferents, en un sector clarament conservado­r”. Avui el despatx RCD té 120 treballado­rs, 13 socis. “No som massa coneguts: encara no hem tingut temps!”, diu Costas.

Dins d’RCD, Costas lidera la divisió de negoci que els fa més diferencia­ls: “El primer departamen­t d’innovació i emprenedor­ia de l’Estat”; aquesta aposta la va finançar portant el departamen­t d’internacio­nal, i complement­a els temes de fiscalitat i grups industrial­s i familiars. “Si hi ha tota una economia lligada al totxo, per què no hi havia advocats vinculats a l’economia del coneixemen­t?”: això vol dir propietat industrial, start-ups tecnològiq­ues, biotecnolo­gia, software, internet, transferèn­cia de tecnologia pública-privada, i resoldre totes les noves necessitat­s que sorgeixen al voltant de l’anomenat ecosistema emprenedor. Nou anys després, i en un gremi on pesa tant la tradició dels grans cognoms i de l’establishm­ent, RCD ja s’ha col·locat com el tercer dels despatxos que tenen la seu principal a Barcelona. I posats a fer les coses diferents, aquí que no es porten gaire els grans edificis corporatiu­s ni els rètols lluminosos, el despatx va triar una seu vistosa:

“Si hi ha tota una economia lligada al totxo, per què no hi ha advocats vinculats a l’economia del coneixemen­t?”

des de fa un any ocupa l’edifici de vidre i jardineres a la Bonanova que abans va ser de Coopers, d’Al-pi i d’Altran. “Encara ens hi sobra espai: la nostra vocació és créixer”, diu Costas.

Costas va néixer a mitjans dels setanta, però no li agrada que el valorin en funció de l’edat: “En aquesta professió ser jove no sempre ajuda”, tem. Va estudiar a la Pompeu, i l’estiu del 1996, “sense saber les notes de final de la carrera”, se’n va anar als Estats Units. “A Los Angeles: als matins estava en una fundació d’ajut legal a les persones més necessitad­es, pel meu coneixemen­t del castellà, i a les tardes feia un curs de dret corporatiu a la Universita­t de Califòrnia (UCLA)”. En tornar, es va posar a fer el doctorat de Dret i un màster d’analista financer. Ales- hores va entrar a treballar a Cuatrecasa­s, primer al departamen­t de mercat de valors, després amb temes d’empresa familiar. En guarda un gran record i bons amics, però el van trucar de la Universita­t de Califòrnia: “M’oferien una beca perquè hi anés un any a estudiar”. Va triar el campus de Davis amb assignatur­es a Berkeley. Allà va conèixer la seva dona, d’avis xinesos, i sobretot hi va descobrir una realitat molt diferent: “Hi havia el boom de les puntcom al Silicon Valley, i em va servir per preguntar-me: per què a casa nostra no podem dedicar-nos a aquests projectes tan innovadors?”. Diu que estava temptat de quedar-s’hi, però va tornar per acabar el doctorat. “I el tercer dia, el meu director de tesina em va demanar que anés a veure un advocat que buscava algú del meu perfil... Jo no volia treballar encara, i el mercat estava calent i podia triar, però no em va deixar opció, hi vaig anar... I va ser l’entrevista més important de la meva carrera profession­al”. Amb l’Adolf Rousaud van estar col·laborant durant cinc anys, i després van conèixer José María Durán, inspector d’Hisenda en excedència, que estava a Ernst & Young. “Hi va haver una química brutal entre els tres”, i el novembre del 2003 creaven el despatx propi.

“Ara amb la crisi es veu diferent, i tothom parla de l’immobiliar­i com de la pesta. Però quan jo vaig començar fent startups, em deien que estava xalat, que amb la meva formació podria estar fent grans operacions”. A Costas també li agrada la docència i fer xerrades: “Explico el que sé: com negociar amb inversors, estratègia de protecció de propietat industrial, llicències...”. I fer recerca: aquest estiu l’han fet professor visitant de la facultat de Dret de la Universita­t de Colúmbia per a temes vinculats amb la creació d’empreses des d’entorns acadèmics. “I m’adono que el model que tenim aquí és millor del que creiem, fins i tot amb les limitacion­s d’entorn que tenim”. Esclar que això no és el Silicon Valley, “però els rànquings tenen moltes perversion­s i interessos creats. I ara Barcelona és al mapa; hem de continuar apostant, necessitem casos d'èxit”.

Costas és optimista: “Hi ha projectes que poden estar inflats, però n’hi ha molts de xulos, que tenen vocació de permanènci­a. En conjunt, aquests nous sectors encara tenen un pes relatiu petit en l’economia, però són dels pocs que generen elements de positivita­t. Hi ha molt desànim en general, excepte en aquests sectors on hi ha un entusiasme brutal, i això s’ha de contagiar. Un emprenedor amb vibracions positives genera vibracions positives al seu voltant, i acaben creant ocupació!”.

En aquesta economia del coneixemen­t es parla més d’emprenedor­s que d’empreses, i Costas reflexiona: “Per què la paraula empresari genera anticossos, i emprenedor resulta tan simpàtic? Quan migra un emprenedor a empresari? Jo crec que és un tema emocional. Conec gent que fa trenta anys que és en una empresa i és tan emprenedor com el primer dia! És una actitud”. I es mira a si mateix i continua: “Jo em sento emprenedor? Sí! Però no com a profeta –jo, de lliçons, poques–, sinó perquè ens hem de reinventar cada dia! Aquí, poc apostolat i molta cultura del treball”.

A més de la seva feina, diu que és un enamorat de la seva família, de les seves filles Clàudia i Victòria, i de planificar viatges i viatjar: “Quan sigui gran faré una agència de viatges”, explica. I les nenes li han promès que algun dia el portaran a la Lluna.

 ?? GUSI BÉJER ??
GUSI BÉJER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain