La Vanguardia (Català)

Un salt de 39.068 metres

Felix Baumgartne­r bat el rècord de velocitat en caiguda lliure

- MARC BASSETS Washington. Correspons­al

Durant uns moments, milions de persones arreu del món van retenir l’alè. Felix Baumgartne­r, un austríac de 43 anys, estava assegut a l’entrada de la càpsula amb què, empesa per un globus ultrafí d’heli, va arribar a l’estratosfe­ra, a més de 39 quilòmetre­s d’altitud, en el límit de l’espai. A sota es veia la Terra rodona.

Baumgartne­r va saltar. Gairebé un quart d’hora després –4 minuts i 19 segons en caiguda lliure, la resta en paracaigud­es–, tocava terra al desert de Nou Mèxic (Estats Units). Va alçar els braços en senyal de victòria. Acabava una missió que barrejava espectacle comercial i proesa esportiva amb algun ingredient d’investigac­ió científica.

L’esportista d’alt risc, conegut per saltar des de gratacels i monuments com el Crist redemptor de Rio de Janeiro, va batre tres rècords: l’ascens més alt en globus, el salt de més altura a la història i, sobretot, el primer ésser humà a trencar la velocitat del so sense ajuda de cap vehicle. En els primers segons de la caiguda, va superar velocitats de 1.100 quilòmetre­s per hora.

L’esdevenime­nt també va trencar barreres mediàtique­s. El web de vídeos YouTube es va convertir en el lloc predilecte per seguir en directe les gairebé tres hores d’ascens i la caiguda. Als Estats Units, cap gran cadena informativ­a –ni la CNN, ni Fox News ni

MSNBC– va oferir en directe el moment culminant del vespre: la caiguda. La CNN sí que va retransmet­re els últims minuts de l’ascens i els preparatiu­s dins de la càpsula, però va desconnect­ar les imatges just abans del gran salt.

L’objectiu oficial de la missió, organitzad­a per la marca de begudes energètiqu­es Red Bull, era batre els rècords i també “provar vestits espacials de nova generació”, en paraules de Joe Kittinger, que el 1960 va saltar des de 31,4 quilòmetre­s d’altura i des d’aleshores tenia el rècord de salt al buit.

Kittinger, mentor de Baumgartne­r a la missió, va exercir ahir de director d’orquestra des del centre de control a la localitat de Roswell (Nou Mèxic). La relació entre Kittinger y Baumgartne­r, i els diàlegs mentre Baumgartne­r es trobava a la càpsula, les ordres i instruccio­ns que li enviava abans de caure, són dignes d’un guió cinematogr­àfic. La possibilit­at que alguna cosa fallés i el desenllaç fos fatal va injectar suspens a l’esdevenime­nt.

“El món sencer mira”, va dir Baumgartne­r abans de saltar. “Tant de bo poguéssiu veure el que veig”.

 ??  ?? L’esportista austríac, en llançar-se des de la càpsula. Va tocar terra al cap de 4 minuts i 19 segons en caiguda lliure i 6 minuts més en paracaigud­es
L’esportista austríac, en llançar-se des de la càpsula. Va tocar terra al cap de 4 minuts i 19 segons en caiguda lliure i 6 minuts més en paracaigud­es
 ?? REUTERS ?? El buit. Felix Baumgartne­r és observat i controlat a través de les pantalles del centre de seguiment situat a l’estat de Nou Mèxic (EUA)
REUTERS El buit. Felix Baumgartne­r és observat i controlat a través de les pantalles del centre de seguiment situat a l’estat de Nou Mèxic (EUA)
 ??  ??
 ?? ROSS FRANKLIN/AP ?? Després de la proesa. El saltador estratosfè­ric s’abraça al director tècnic poc després de tocar terra
ROSS FRANKLIN/AP Després de la proesa. El saltador estratosfè­ric s’abraça al director tècnic poc després de tocar terra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain