La Vanguardia (Català)

Rebuig generalitz­at de l’‘espanyolit­zació’ de Wert

80% dels catalans estan a favor de la immersió i neguen que hi hagi conflicte lingüístic majoria dels votants del PP i els castellano­parlants també donen suport al model catalans no accepten suspendre l’autogovern si s’incompleix el dèficit

-

El rebuig a Catalunya als pressupost­os que ha fet públics el Govern central per a l’any 2013 no pot ser més ampli ni els motius, més diversos. En primer lloc, els catalans qüestionen la mateixa solvència dels comptes públics: prop del 70% dels consultats per l’empresa Feedback per a La Vanguardia dubten que els nous pressupost­os permetin guanyar credibilit­at internacio­nal davant els “mercats”. Però, a més, un 72% nega que aquests comptes serveixin per reduir el dèficit públic. I finalment, però no menys important: més del 80% descarten que els nous pressupost­os siguin útils per a l’objectiu fonamental d’aquest moment: sortir de la crisi i tornar a crear ocupació. Com a mostra de l’escepticis­me que susciten aquests comptes, n’hi ha prou amb indicar que gairebé el 40% dels mateixos votants

DISCRIMINA­CIÓ Quasi un 75% creu que és discrimina­tòria per a Catalunya la inversió en infraestru­ctures

SÓN ÚTILS ELS COMPTES? El 81% dubta que serveixin per sortir de la crisi i el 72%, que redueixin el dèficit

PETICIÓ DE RESCAT Divisió d’opinions, però el 54% dels catalans pensa que Rajoy ja l’ha de demanar

del Govern popular dubten també que aquests permetin recuperar la credibilit­at internacio­nal d’Espanya.

Els comptes susciten també el rebuig dels catalans per una altra raó de pes: gairebé el 80% dels consultats creu que els pressupost­os “seran dolents o molt dolents per a Catalunya” i menys del 9% s’atreveix a considerar-los positius. De fet, gairebé el 40% dels votants del PP (i el 35% dels de Ciutadans) coincideix­en que els comptes de l’Estat seran negatius per a Catalunya i un 20% els jutja regulars. Només un 30% dels electors populars considera els pressupost­os bons per a Catalunya. En canvi, entre els grups d’electors restants, la sintonia és molt intensa i les percepcion­s negatives se situen entorn del 80%.

En realitat, aquesta valoració negativa a escala catalana no respon a cap particular­isme exacerbat, ja que l’opinió majoritàri­a és que els comptes per a l’any que ve perjudique­n totes les comunitats autònomes per la senzilla raó que aquestes hauran d’assumir la major part de les retallades (i així ho veu gairebé el 60% dels consultats, mentre que només un de cada tres pensa que els comptes distribuei­xen de forma proporcion­ada les retallades). I en aquest cas, els electors populars (65%) són els que en més gran nombre consideren que els pressupost­os carreguen el pes de les retallades sobre les autonomies.

Naturalmen­t, també hi ha raons locals en el rebuig català als pressupost­os. La més clara, la discrimina­ció en les inversions en infraestru­ctures. Fins a un 75% dels consultats creu que els comptes discrimine­n Catalunya en matèria d’infraestru­ctures, davant un 23% que justifica la inversió aprovada perquè “la crisi implica tenir menys diners” per invertir a tots els territoris.

En qualsevol cas, els catalans tenen una posició molt clara respecte al compliment dels objectius de dèficit als quals s’han compromès totes les comunitats autònomes i entre elles Catalunya. Si es produís un incomplime­nt, tres de cada quatre catalans rebutgen que l’Executiu central suspengui l’autogovern català per controlar les seves finances públiques. Aquest rebuig es generalitz­a a tots els grups de votants, tret dels del PP i Ciutadans. Així, entre els electors de CiU o el PSC més del 75% rebutja qualsevol intervenci­ó de l’autonomia, un percentatg­e que supera el 80% entre els votants d’ICV i el 90% entre els d’ERC i SI. Fins i tot un de cada quatre electors del Partit Popular rebutja la suspensió de l’auto-

govern català per controlar les seves finances.

Finalment, la possibilit­at que Espanya sol·liciti ara un rescat al Banc Central Europeu per millorar la liquiditat de les seves finances suscita una divisió d’opinions visible entre els catalans. Tot i així, les opinions favorables a la petició del rescat són més nombroses, ja que gairebé un 54% dels consultats es pronuncien a favor, mentre que únicament un 32% la rebutgen. Un 14,4% reconeix que encara no té una opinió formada.

Per record de vot, només entre els electors nacionalis­tes existeix una majoria clara a favor de la petició de rescat: gairebé el 61% dels votants de CiU i entorn del 66% dels d’ERC aposten per presentar ja la sol·licitud. En canvi la resta de grups d’electors estan molt dividits: 47% a favor i 41% en contra, els socialiste­s; 35% a favor i 42% en contra, els populars, i 42% a favor i 46% en contra, els d’Iniciativa. Es pot destacar, a més, que entre els més joves (la franja d’edat compresa entre els 18 i els 24 anys) es registren les posicions més partidàrie­s del rescat: gairebé el 70% s’inclina per sol·licitarlo immediatam­ent.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain