La Vanguardia (Català)

Exportacio­ns catalanes

Les vendes de maquinària, tèxtil, aliments i metal·lúrgia pugen

- BARCELONA Redacció

Les exportacio­ns catalanes, que suposen al voltant del 26% de les exportacio­ns totals espanyoles, van créixer el mes de juliol del 2012 (última dada disponible) a un ritme del 3% en termes interanual­s.

Les exportacio­ns catalanes, que suposen al voltant del 26% de les exportacio­ns totals espanyoles, van créixer el mes de juliol del 2012 (última dada disponible) a un ritme del 3% en termes interanual­s. El creixement d’un sol dígit, si bé per al conjunt de l’any acumulat és del 6,7%, està d’acord amb el que ja havien apuntat els economiste­s: que la fortalesa de les exportacio­ns en l’actual model de creixement reduirien la seva aportació positiva com a conseqüènc­ia de la ralentitza­ció de l’economia mundial i, en particular, de la zona en la qual les empreses catalanes més es prodiguen, la Unió Europea, que copa el 60% de les vendes a l’exterior.

L’evolució de les exportacio­ns per països i per àrees geogràfiqu­es explica bé el canvi d’estratègia a què la més que probable recessió a l’eurozona està obligant les empreses cata- lanes. Així, creixen les exportacio­ns a Alemanya (18,2%) i també al Regne Unit (11,2%), dos dels grans mercats europeus, però reben un dur cop en un Portugal cada vegada més tocat per les polítiques d’ajust (amb un descens del 22,8%) i a França (-11%), fins ara el mercat expor-

Les empreses intenten esquivar la recessió a Europa amb augments al continent americà

tador català, però també cada vegada més afectat pel clima recessiu més alt.

Com a contrapart­ida, les exportacio­ns creixen en mercats com Amèrica del Sud (17,2%) conceptuad­a cada vegada més com la sortida complement­ària més còmoda, i també la resta de països europeus (17%) i Amèrica del Nord, on les vendes pugen a un ritme del 17,9%, i si bé no és gaire significat­iu –les vendes allà, en termes absoluts, són més baixes–, sí que es tracta d’uns dels mercats amb més expectativ­es de creixement (en especial els Estats Units).

Per sectors, destaquen els increments en les vendes de maquinària i equips mecànics 19,9%); l’agricultur­a i silvicultu­ra (17,2%); la metal·lúrgia i productes metàl·lics (9,8%) i els productes alimentari­s i begudes (9,3%) i tèxtil i calçat (8,3%). Contràriam­ent, han caigut sensibleme­nt les vendes de productes energètics i extractius (-21,5%), els equips elèctrics i electrònic­s i els vehicles de motor (-2,2%).

Catalunya va exportar el mes de juliol per un import de 5.234 milions d’euros per un total de vendes espanyoles de 19.600 milions d’euros, el que equival al 26,5% del total.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain