La Vanguardia (Català)

L’esquerra italiana

El veterà Bersani i el jove alcalde de Florència, Renzi, es disputen el lideratge

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

Fa més de vint anys que l’esquerra italiana es busca a si mateixa. Ara que –pel que sembla– se’n va Berlusconi, el front progressis­ta veu per fi una gran oportunita­t.

Fa més de vint anys que l’esquerra italiana es busca a si mateixa i encara no s’ha acabat de trobar. Davant de les eleccions de la primavera que ve, les primeres des del 1994 en què Silvio Berlusconi probableme­nt no serà el líder del bloc conservado­r, el front progressis­ta veu per fi una molt bona oportunita­t. Malgrat la fragilitat interna, el centreesqu­erra se sent capaç de conquerir el poder i de prescindir de Mario Monti, a qui han donat suport, com a solució d’emergència, però a qui voldrien jubilar.

La caiguda del mur de Berlín va obligar a transforma­r aquell PCI que durant decennis va ser el partit comunista més potent d’Occident i que tant va inquietar l’OTAN durant la guerra freda. La seva complexa metamorfos­i va portar a una successió confusa de sigles, d’escissions i aliances, i de líders que no es van arribar a consolidar mai. L’hereu històric d’aquell PCI avui és el Partit Demòcrata (PD), un aliatge d’antics comunistes i de democristi­ans d’esquerra.

L’última experiènci­a governamen­tal de l’esquerra a Itàlia, entre el 2006 i el 2008, sota la batuta de Romano Prodi, va ser un fracàs estrepitós, una hipoteca pesada que encara s’està saldant. La imatge de desunió, de continu guirigall, de falta de rumb, va quedar gravada en molts electors.

Pel PD, l’arribada del Govern tècnic de Monti el novembre passat, va ser una necessitat nacional però també una bona jugada tàctica. Es desempalle­gaven d’una vegada de Berlusconi i no es tacaven les mans excessivam­ent amb la política d’austeritat que obligatòri­ament havia d’imposar l’Executiu per fer front a la crisi i per evitar una deriva a la grega. A la pròxima primavera, en canvi, Monti pot representa­r un obstacle perquè el PD aconseguei­xi les regnes del Govern. Es pot imaginar que aquesta vegada serà el centredret­a el que utilitzarà la carta de Monti per barrar el pas al Partit Demòcrata i mantenir la seva influència en les decisions dels propers anys.

La tensió per aquest dilema latent és perceptibl­e en el PD, que acaba de subscriure una mena de pacte d’intencions amb dos partits més, Esquerra, Ecologia i Llibertat (SEL) i el minúscul Partit Socialista. En el manifest s’obvia Monti. Ni tan sols una referència elogiosa a la tasca d’un govern que ha rebut el suport del PD. Aquest silenci ha estat una part del preu d’haver pactat amb SEL, una força que dirigeix el carismàtic president de la regió meridional de la Pulla, Nichi Vendola, excomunist­a ortodox i contrari a les polítiques que aplica Mon- ti per combatre la crisi. Vendola també ha imposat un compromís per regularitz­ar les parelles homosexual­s, encara que sense arribar al matrimoni. Aquest tema és molt delicat a Itàlia, per l’enorme pressió i influència que encara hi exerceixen l’Església catòlica i el Vaticà. Aquest punt també faria molt difícil un acord postelecto­ral del PD amb els democristi­ans (UdC) de Pier Ferdinando Casini.

La solidesa del centreesqu­erra es posarà a prova en les primàries per decidir qui és el líder del bloc i el candidat a primer ministre. La primera volta se celebrarà el 25 de novembre. S’hi presenten el líder del PD, Pierluigi Bersani; l’alcalde de Florència, Matteo Renzi, i l’esmentat Nichi Vendola. Bersani, de 61 anys, diverses vegades ministre en els gabinets de D’Alema i Prodi, és el candidat oficialist­a. Excomunist­a, es tracta d’un personatge sòlid en contingut però molt tristoi. El seu màxim rival és Renzi, de només 37 anys, que no té passat co-

Des de la caiguda del mur de Berlín, el PCI va deixar pas a una successió de sigles i de líders fugaços

munista sinó un perfil centrista. El jove alcalde puja amb força i pretén una profunda transforma­ció del llenguatge i de les propostes del PD.

S’haurà de veure com el centreesqu­erra assimila la competició interna. No es tracta només d’un duel de personalit­ats, sinó d’un xoc de plantejame­nts. La profundita­t de la crisi està trastocant esquemes que semblaven inamovible­s en un país molt corporativ­ista, amb sindicats encara forts i reticent a les reformes. El parèntesi de Monti ha estat útil tant per a la dreta com per a l’esquerra perquè han trobat algú altre que apliqués la teràpia dolorosa, però tots són conscients que prosseguir la interinita­t sense una raó molt justificad­a qüestionar­ia encara més un sistema de partits ja altament desprestig­iat. El PD clama per un retorn de la política.

 ?? ANDREW MEDICHINI / AP ?? L’home parèntesi. Mario Monti, en un acte institucio­nal al palau Chigi. El paper del primer ministre ha estat útil tant per a la dreta com per a l’esquerra italianes
ANDREW MEDICHINI / AP L’home parèntesi. Mario Monti, en un acte institucio­nal al palau Chigi. El paper del primer ministre ha estat útil tant per a la dreta com per a l’esquerra italianes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain