La Vanguardia (Català)

Els editorials d’avui

-

Els objectius de control de dèficit d’Espanya; i la necessitat de conciliar la vida laboral i familiar.

L’objectiu és honrós: millorar la conciliaci­ó de la vida laboral i familiar dels ciutadans i aconseguir empreses més productive­s. La crisi econòmica ha tornat a posar sobre la taula un vell debat: el de la conciliaci­ó. Les jornades laborals maratonian­es no ajuden les empreses a augmentar la productivi­tat ni, molt menys, contribuei­xen a millorar la qualitat de vida dels treballado­rs. Sens dubte, el camí a seguir és la racionalit­zació dels horaris laborals, cosa que significar­ia dotar de reconeixem­ent la vida fora de la feina. Les dades constaten que la conciliaci­ó augmenta un 19% la productivi­tat de les empreses.

Cal, així doncs, un gran pacte social entre empresaris, treballado­rs i administra­ció que vagi en aquest sentit i que prioritzi una conciliaci­ó real. Espanya és dels països en què es treballen més hores (1.663 hores anuals, davant de les 1.419 dels alemanys, per posar un exemple) i, en canvi, el seu índex de productivi­tat no és proporcion­al. La crisi econòmica ha fet guanyar adeptes al que es coneix com a presentism­e laboral: hi ha treballado­rs que es queden més estona al lloc de treball per por de perdre la feina. I això no ajuda a l’eficiència ni a la productivi­tat. Experts en gestió del temps defensen que està demostrat que només són efectives la meitat de les hores que es dediquen a la feina.

Els horaris espanyols són lluny dels europeus, que són més compactes. I tot i que les dades demostren que l’horari espanyol és perjudicia­l, continua intacte. Recentment s’ha celebrat el setè congrés nacional per la racionalit­zació d’horaris, en què els experts han proposat, entre altres qüestions, endarrerir l’hora per alinear-nos amb l’horari britànic –cosa que ens portaria a escurçar jornades laborals molt llargues– i reduir el temps dedicat al dinar. Resultat? Els espanyols tindrien més temps per a ells mateixos i la seva família, estarien més relaxats i més satisfets amb la feina, i això contribuir­ia a una millora en la productivi­tat de la seva empresa.

Parlar de conciliaci­ó, en bona mesura, és parlar de flexibilit­at. I només serà possible en un entorn de confiança i responsabi­litat creat per les empreses i els treballado­rs. Només amb un pacte a favor de la racionalit­zació dels horaris laborals s’aconseguir­à una millora en la qualitat de vida dels ciutadans i un augment en la productivi­tat de les empreses. I hi ha cap moment millor que el d’ara? Ciutadans i empreses han de treballar plegats en el mateix sentit per superar aquesta crisi i, de passada, aconseguir horaris més assenyats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain