La Vanguardia (Català)

Groc sobre vermell

La separació dels partits polítics als anys setanta va impulsar la divisió de la fractura belga

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

Les cròniques periodísti­ques que avui llegiran els belgues francòfons sobre el que han votat els belgues flamencs, i viceversa, s’assemblara­n força a les que ofereix la premsa internacio­nal: una mirada molt general amb la vista posada a la ciutat d’Anvers i –en el cas dels lectors flamencs– en la manca de canvis en la molt socialista regió de Valònia. Ahir a la nit les television­s, com és habitual, van saldar amb un comentari general el que havia passat a l’altre costat de la frontera lingüístic­a.

Les reformes de l’Estat iniciades als anys setanta per passar d’una estructura unitària a una de federal van impulsar una aguda divisió de l’opinió pública a Bèlgica i l’exercici de la democràcia en dues esferes completa-

FRACTURA IDEOLÒGICA Valònia és fidel votant dels socialiste­s i Flandes, dels conservado­rs UN PAÍS DE PACTE L’Estat federal belga està dissenyat perquè la majoria no s’imposi mai

ment diferents. El punt de no-retorn va arribar probableme­nt amb l’escissió dels partits polítics segons les línies lingüístiq­ues: primer els democristi­ans, el 1968, després els liberals (1972) i, finalment, el 1978, els socialiste­s.

Així, en les eleccions nacionals, els flamencs només poden votar partits flamencs i els francòfons, partits francòfons (tret d’algunes localitats de la perifèria de Brussel·les). La vida política de cada comunitat, Flandes i Valònia, transcorre des d’aleshores per camins diferents.

Amb el temps s’han consolidat, a més a més, tendències ideo- lògiques oposades. Valònia es tornarà a despertar avui tenyida de vermell per l’hegemònic Partit Socialista, a què pertany el primer ministre Elio di Rupo, mentre que el nord flamenc canviarà de color però no de tendència (conservado­ra): el blau dels democristi­ans del CD&V deixa pas al groc de la nacionalis­ta N-VA.

L’estructura de l’Estat federal belga permet que les promeses electorals d’uns partits polítics es facin a costa de ciutadans als vots dels quals no tenen accés. Per això, prometre reformes en el subsidi de l’atur (molt més alt a Valònia) o frenar la descentral­ització, per exemple, només pot fer guanyar vots. Però les seves propostes sovint són impossible­s de complir. A l’hora de la veritat s’hauran d’asseure a negociar una coalició amb partits de l’altre costat del país i deixar pel camí moltes de les seves idees. La frustració es palpa elecció rere elecció.

Aquesta peculiarit­at política belga –irrenuncia­ble per a la majoria de partits– es considera una de les raons de la radicalitz­ació del discurs polític, ja que dificulta enormement els acords entre les dues comunitats. La manifestac­ió més extrema d’aquesta situació són els més de 500 dies que es va trigar a formar govern federal després de les eleccions del 2010.

Els partits ecologiste­s de Flandes i Valònia han decidit posar fi a aquesta lògica i s’han presentat sota una sola llista en les eleccions locals a Brussel·les (EcoloGroen). Però és una excepció sense aparences de crear tendència. Una altra idea que tampoc no acaba de tirar endavant és la creació d’una circumscri­pció federal al Parlament amb un nombre significat­iu d’escons oberts a tot el país, a banda dels que cada regió té assignats. Per pescar vots en aquest calador 100% belga, els partits suavitzari­en les seves posicions respecte a l’altra comunitat. Però la idea, impulsada per intel·lectuals dels dos costats del país, sembla des d’ahir a la nit pròpia d’un altre temps.

Una conclusió evident de l’avenç de l’N-VA és que per molts votants flamencs les “solucions de compromís” –una expressió molt belga, que implica cessions per totes dues parts– han esgotat el seu crèdit. L’Estat federal està dissenyat perquè la majoria no es pugui imposar sobre la majoria a l’hora de fer coses plegats, però si l’N-VA vol reformar-lo és precisamen­t per no haver de decidir (gairebé) res plegats.

 ?? SEBASTIEN PIRLET / REUTERS ?? Urnes belgues. Un elector votant ahir a la ciutat de Mons; guanyi qui guanyi, la política dependrà sempre a Bèlgica de les solucions de compromís, una expressió molt belga que implica cessions per part valona i flamenca
SEBASTIEN PIRLET / REUTERS Urnes belgues. Un elector votant ahir a la ciutat de Mons; guanyi qui guanyi, la política dependrà sempre a Bèlgica de les solucions de compromís, una expressió molt belga que implica cessions per part valona i flamenca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain