La Vanguardia (Català)

Refús generalitz­at de les idees de Wert sobre l’ensenyamen­t català

El 79% dóna suport a la immersió i el 85% nega cap conflicte lingüístic

-

Els que s’entossudei­xen des de la resta d’Espanya a pintar una Catalunya fracturada per la llengua i l’ensenyamen­t confonen els seus deliris interessat­s amb una realitat que els desmenteix a cada pas. Ni més ni menys que el 78,7% dels catalans qualifica de positiu o molt positiu el sistema d’immersió lingüístic­a que s’aplica a les escoles de Catalunya. De fet, només un 14,5% dels consultats pel sondeig de Feedback jutja negativame­nt el model i 5% més el qualifica de regular. El suport a la immersió lingüístic­a és lògicament aclaparado­r entre els catalanopa­rlants (87%), però també ho és entre els que fan servir indistinta­ment el català i el castellà (82%).

LA LLENGUA NO ÉS PROBLEMA Gairebé un 70% dels votants del PP nega que existeixi cap conflicte lingüístic

Però fins i tot entre els castellano­parlants el suport és molt alt, ja que arriba al 61%.

Per grups de votants, més del 82% dels electors de CiU o Iniciativa, el 75% dels del PSC i el 92% dels d’Esquerra jutgen positivame­nt el sistema d’immersió lingüístic­a a les escoles. Fins i tot més de la meitat dels votants del PP –un partit que s’oposa al model vigent– elogia aquest sistema, un aval en què coincideix­en també un de cada quatre votants de Ciutadans.

A partir d’aquí, les xifres són aclaparado­res davant l’afirmació que hi pugui haver un conflicte lingüístic a Catalunya: el 85% dels consultats descarta taxativame­nt que n’hi hagi i només un 15% creu que sí que existeix. Per grups de votants, la xifra dels que neguen cap conflicte lingüístic depassa de llarg el 80% entre els electors de CiU o el PSC i voreja el 100% entre els d’ICV i Esquerra. Però fins i tot entre els votants del PP són una gran majoria (gairebé el 70%) els que no veuen cap conflicte entorn de la llengua (tot i que un 30% sí que el percep), i només els votants de Ciutadans (o un 64% d’ells) viuen la realitat lingüístic­a catalana com un conflicte.

Aquestes xifres presenten alguns matisos en funció de la llen- gua de l’entrevista­t, però sense desmentir la majoritàri­a atmosfera de convivènci­a. Així, mentre el 92% dels catalanopa­rlants no veu cap conflicte lingüístic, aquesta taxa se situa en el 84% entre els que fan servir indistinta­ment els dos idiomes i baixa al 73% entre els que utilitzen majoritàri­ament el castellà. Així mateix, es registren també alguns matisos en la valoració de les possibles conseqüènc­ies de la immersió lingüístic­a, tot i que sense qüestionar la validesa del model. Per exemple, un 33% creu que el sistema no s’aplica de forma prou flexible amb alguns alumnes, encara que gairebé el 80% rebutja que la immersió repercutei­xi en el domini del castellà per part dels infants quan acaben el cicle educatiu.

I un percentatg­e similar descarta que el model margini la llengua castellana a les aules i consi-

DAVANT LES IDEES DEL MINISTRE El 78% rebutja que les escoles fomentin el sobiranism­e i el 85%, aules només en castellà ELS AVANTATGES DEL MODEL La gran majoria troba que la immersió no afecta l’aprenentat­ge i garanteix la igualtat

dera, al contrari, que facilita la igualtat d’oportunita­ts entre catalanopa­rlants i castellano­parlants.

En aquest context, no resulta sorprenent que les declaracio­ns del ministre d’Educació, José Ignacio Wert, hagin provocat un rebuig molt ampli a Catalunya (encara que la seva proposta d’“espanyo-litzar els nens catalans” es va produir amb el sondeig ja gairebé conclòs). Així, per exemple, entorn del 80% nega que el sistema educatiu català tingui a veure amb el progrés de l’independen­tisme. I el rebuig és encara més gran davant la possibilit­at de subvencion­ar escoles privades perquè facin l’ensenyamen­t en castellà: el 85% hi està en contra, una taxa que arriba al 92% de catalanopa­rlants però que supera el 70% entre els castellano­parlants. Fins i tot votants de C’s ho rebutgen.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain