La Vanguardia (Català)

Els votants del PSC volen que el partit també doni suport a la consulta

Més del 60% dels electors socialiste­s sintonitze­n amb el sector catalanist­a

-

La pressió externa i interna sobre el PSC perquè adopti una actitud menys neutral en el procés sobiranist­a català no para d’accentuar-se. Segons el sondeig de Feedback per a La Vanguardia, un 63% dels ciutadans mostra el seu suport al document del sector catalanist­a del Partit dels Socialiste­s que es pronuncia a favor d’establir un nou pacte entre Catalunya i Espanya, així com de garantir el dret a decidir dels catalans a través d’un referèndum. Però el problema per al PSC és que més del 61% dels seus votants també empenyen en la mateixa direcció i sintonitze­n amb el dret de Catalunya a decidir la seva relació amb Espanya mitjançant una consulta. Només el 29% dels electors socialiste­s consideren que el partit ha de rebutjar la celebració d’una consulta convocada pel Parlament.

Naturalmen­t, entre els votants nacionalis­tes i d’ICV el suport a la posició del sector catalanist­a del PSC és molt ampli (el 64% entre els electors de CiU, el 75% entre els d’ICV i el 84% entre els d’ERC). De tota manera, i encara que per raons potser diferents, també el 30% dels votants populars es mostra d’acord amb el document dels catalanist­es del PSC. I una de les sintonies més altes (72%) té lloc entre els joves de 18 a 24 anys.

En qualsevol cas, les expectativ­es electorals del PSC es veuen també molt llastades per la falta de consolidac­ió del seu lideratge, el nivell de coneixemen­t i aprovació del qual progressen molt lentament. En aquest sentit, la meitat dels catalans (49,9%) té una opinió més aviat negativa de l’elecció de l’actual líder del PSC, Pere Navarro, com a candidat socialista a la presidènci­a de la Generalita­t, mentre que menys d’un 20% la té positiva. Paral·lelament, un altre 30% no es pronuncia o diu que li és igual.

El més rellevant per al PSC és que entre els seus votants la imatge de Navarro suscita divisió d’opinions, tot i que amb lleugera majoria de les percepcion­s negatives. Així, mentre que un 35% dels electors socialiste­s jutja positivame­nt l’elecció de Navarro com a candidat, una mica més del 41% la considera més aviat negativa. I encara que més accen- tuat, el domini de les percepcion­s negatives s’estén al conjunt dels votants (44% entre els electors de CiU, 51% entre els del PP, 50% entre els d’Iniciativa i 81% entre els d’ERC). Les opinions més positives sobre Navarro es registren en la franja d’edat compresa entre els 45 i els 64 anys (gairebé el 30%).

Quant a l’evolució de la imatge de Pere Navarro, els registres del sondeig tampoc no suggereixe­n un impuls significat­iu a la seva candidatur­a. És cert que, per la meitat dels consultats, en les últi-

LA CANDIDATUR­A L’elecció de Pere Navarro com a cap de llista divideix els votants del PSC LA IMATGE DE NAVARRO L’opinió sobre el líder del PSC no varia per a gairebé el 50%, però empitjora per al 28%

mes setmanes la imatge del candidat del PSC ha millorat (5,3%) o, sobretot, es manté igual (46,3%), però, per més del 28%, ha empitjorat, cosa que dóna un saldo negatiu de gairebé 23 punts. I les xifres no són gaire més lluminoses entre l’electorat socialista: només un 9% diu que la seva opinió sobre Navarro ha millorat, mentre que a parer de gairebé el 60% continua igual i per un 20% fins i tot ha empitjorat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain