La Vanguardia (Català)

Navarro demana el suport dels que no volen el “xoc de trens”

El PSC castiga a les llistes electorals les veus discordant­s i crítiques

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Decidit que la terceria via que el PSC vol representa­r, entre el centralism­e del PP i el “separatism­e perillós” de CiU, no es quedi en pura retòrica electoral, Pere Navarro va demanar ahir el suport d’aquells catalans que no volen aquest “xoc de trens” entre Catalunya i la resta d’Espanya, que alguns ja donen per inevitable però que els socialiste­s catalans consideren que hi ha temps i marge per al diàleg i la negociació.

Una crida que el candidat del PSC va fer davant el consell nacional, màxim òrgan del partit, després d’aprovar una llista electoral dissenyada a mida seva i en la qual es castiga, relegant-los a llocs més baixos dels esperats, alguns dirigents, com els portaveus Jaume Collboni i Rocío Martínez-Sampere, o la diputada Laia Bonet, que en els últims mesos van expressar opinions divergents a les de Navarro i el seu nucli en temes clau com la posició que ha d’adoptar el PSC respecte al PSOE i en el debat CatalunyaE­spanya.

Més enllà d’aquest toc d’atenció “als versos lliures” del PSC, la llista electoral també redueix la presència del sector catalanist­a –relega l’exconselle­ra Marina Geli– i enalteix, tot sorprenent molts quadres del PSC, Maurici Lucena. Un jove economista pràcticame­nt desconegut al partit, però no per l’expresiden­t José Montilla i l’exconselle­ra Carme Chacón, amb qui va treballar als ministeris d’Indústria i Defensa.

“Fa diverses dècades que milito al PSC i mai no l’havia vist ni havia sentit parlar d’ell fins avui”, afirmava un membre del consell nacional. La decisions de l’aparell del carrer Nicaragua han aguditzat el malestar intern al partit. Però el conclave d’ahir va transcórre­r com “una bassa irreal”, segons alguns dels assistents.

I en aquest ambient d’unitat aparent, Navarro va defensar la tercera via socialista davant “els profetes i els líders messiànics”. Una referència directa al president de la Generalita­t, Artur Mas, a qui veu atiant el malestar i el clima de confrontac­ió amb la resta d’Espanya, únicament i exclusivam­ent, per motius electorali­stes.

“Ni Mas ni el PP no volen parlar de res que no tingui a veure amb les banderes o sentiments patris”, es va lamentar Navarro. “Sembla com si els interessés més treure profit polític del problemes, que trobarhi solucions”, va afegir.

Sobre aquesta mena de col·laboració dels dos partits, Navarro va assenyalar que més enllà de les declaracio­ns enceses i les disputes públiques de convergent­s populars, a l’hora de la ve- ritat CiU i el PP no han deixat de pactar al Congrés, ajuntament­s i diputacion­s. “Als atacs del PP a Catalunya no se’ls dóna resposta amb una declaració del seu portaveu mentre s’hi continua pactant per darrere”, va dir Navarro, per qui el líder de CiU “no té autoritat moral” a l’hora de parlar “dels atacs

Navarro lamenta que CiU i el PP alimentin les polèmiques amb l’objectiu comú de guanyar vots

del PP a Catalunya”.

Així mateix, Navarro va lamentar que mentre el debat identitari s’escalfa per moments, a Catalunya cada dia més de trenta famílies perden casa seva, “hi ha problemes de pobresa i de desigualta­t, 250.000 catalans no tenen cap ingrés, s’han destruït 152.000 empreses”.

Per això, es va comprometr­e a defensar durant la campanya i després de les eleccions del 25-N tres eixos d’actuació. El primer, una aposta per l’educació, la salut i les polítiques de benestar. “Seran la nostra prioritat perquè no volem una Catalunya a dues velocitats”, va dir. Segon eix, reformar el sistema fiscal actual perquè paguin “més impostos els que més recursos tenen”. Tercer, avançar “amb tota l’ambició dels catalans” en l’autogovern, “i molt especialme­nt en el nostre finançamen­t”, impulsant una reforma de la Constituci­ó que suposi un acord federal entre Catalunya i la “resta de pobles d’Espanya” per “avançar sense trencar”.

En la seva intervenci­ó, Navarro va negar que les del 25-N siguin unes eleccions per estar “tots amb el president”, lema que es va victorejar a la Plaça Sant Jaume després de la reunió sobre el pacte fiscal que van mantenir Mas i el president Rajoy, ja que va considerar que el líder de CiU ha fracassat en tots els àmbits en la present legislatur­a, però sobretot en la seva promesa de reduir el dèficit i combatre la crisi.

L’elecció de Lucena com a número dos ha causat una gran estranyesa al PSC

“Catalunya necessita un president que estigui amb tothom, no tots amb el president. Necessitem tenir un president de tots i no estar amb un president que ha fracassat en tot en dos anys”, va sentenciar el candidat del PSC.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Maurici Lucena, Pere Navarro i Núria Parlón, ahir al consell nacional del PSC
MANÉ ESPINOSA Maurici Lucena, Pere Navarro i Núria Parlón, ahir al consell nacional del PSC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain