La Vanguardia (Català)

Lara crida al diàleg per evitar “el mal irreparabl­e” de la independèn­cia

L’empresari avisa els governs de Mas i Rajoy que “acabarem malament” si no parlen

- SERGIO HEREDIA Barcelona

És possible que José Manuel Lara, president del Grup Planeta, sigui un dels grans empresaris catalans que s’han distingit amb més contundènc­ia en contra del procés sobiranist­a. Per aquest mateix motiu, bona part del seu discurs d’ahir a l’hotel Palace de Barcelona, a la presentaci­ó del LXI premi Planeta, va girar sobre aquest assumpte: “Aquí no hi ha hagut diàleg. Les parts (l’Executiu català i el Go-

“La convivènci­a a Catalunya és del tot possible; sóc català, però també sóc espanyol”, diu

vern central) no han sabut ferho. Dialoguem o acabarem malament. La independèn­cia seria un mal irreparabl­e per a tothom”, va dir, tan aviat com li van deixar anar la pregunta. Ho va fer abans de recordar que avui, al lliurament dels premis, el president Artur Mas i el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, compartira­n taula. “I jo també seré en aquesta taula, per descomptat”, va dir Lara, potser recordant que divendres, en una entrevista a La Vanguardia, Mas advertia que “els empresaris s’han d’adaptar als nous temps que corren”.

L’assumpte no és fútil. Fa un mes, a l’inici del procés actual, Lara ja havia declarat que el Grup Planeta es veuria obligat a canviar la ubicació de la seva central, avui a Barcelona, si Catalunya es desprengué­s d’Espanya. Així que l’assumpte havia flotat a la sala –en presència d’escriptors com Carmen Posadas, Ángeles Caso, Rosa Regàs, Pere Gimferrer o Juan Eslava Galán.

“Encara considera que Planeta mouria la seva seu si el procés independen­tista català avança?”, va preguntar una periodista. “Contestaré una sola vegada, i res més”, va replicar Lara, abans d’agafar aire. I tot seguit, Lara, que havia estat president de l’Institut d’Empresa Familiar i de l’influent Cercle d’Economia, va relativitz­ar la seva actitud i va donar a entendre que Planeta no deixaria Barcelona, ni en marxaria la central, i que sens dubte tampoc no se n’anirien les editorials catalanes del grup. “Però jo potser hauria de treballar en un altre lloc de dilluns a dijous”, va dir. “Fa quatre o cinc anys, l’expresiden­t Montilla va parlar en un esmorzar a l’hotel Ritz de Madrid de la desafecció de Catalunya amb Espanya –va recordar–. I poc després, també a Madrid, em van preguntar per l’assumpte. Vaig respondre que a Catalunya hi havia un 15% o un 20% de gent que se sentia exclusivam­ent catalana. I un 5% o un 10% que se sentia només espanyola. Però el que és greu és que, d’alguna manera, hi havia un 75% de població que se sentia maltractad­a. Per tots ells, cal que les parts dialoguin”.

“La convivènci­a a Catalunya és possible –va continuar–. Però la independèn­cia és un mal irreparabl­e per a tothom i un cost que no podrem assumir. Jo sóc català, però també sóc espanyol”, va dir, alternant les dues llengües.

Segons la seva opinió, les reunions entre totes dues parts tenien un sentit protocol·lari, més que altra cosa. “Que deixin de dir-nos veritats a mitges. No em puc creure la independèn­cia de Catalunya dins la UE. Això significar­ia canviar completame­nt els estatuts comunitari­s. No ens enganyem. Si un Estat es divideix, un queda fora. És molt perillós jugar amb els sentiments. El nacionalis­me català és un sentiment que pot despertar l’antinacion­alisme català a Espanya. Si fas això, si els despertes, ja no els pots controlar. I a partir d’aquí, ferse enrere pot ser molt dolorós”.

Sense aclarir el futur geogràfic del Grup Planeta, Lara sí que va concretar un altre assumpte: “El premi Ramon Llull no se n’anirà a Conca”, va dir, abans de preveure, ja en un grupet amb periodiste­s econòmics, que el benefici recurrent del grup per al 2012 serà “una mica pitjor, molt poc” que el de l’any passat.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? José Manuel Lara, ahir al Ritz
MANÉ ESPINOSA José Manuel Lara, ahir al Ritz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain