La Vanguardia (Català)

Rajoy apel·la a la unitat i l’estabilita­t per superar la crisi

El líder del PP es mostra feliç davant un possible triomf a Galícia

- ANXO LUGILDE Santiago de Compostel·la

Mariano Rajoy s’ho va passar la mar de bé aquest cap de setmana a Galícia. Va recordar la seva reeixida campanya rural del 2009 a la muntanya de Lugo, va evocar la seva joventut de registrado­r de la propietat a Padrón, va degustar un pop boníssim en un dinar míting prop de Santiago i va gaudir llegint unes enquestes que anuncien que la seva terra natal el torna a salvar, com el 2009, en un moment de gran dificultat. El panorama seria perfecte si no hi hagués de fons la gravetat de la crisi i el problema català, mentre persisteix alguna incertesa electoral a Galícia, però cada vegada menor.

Els missatges gallecs de Rajoy tenen dos eixos fonamental­s, el de la petició del vot per al popular Núñez Feijóo i el de la defensa de la unitat d’Espanya. Per això, ahir va dir a un grup d’afiliats del PP d’A Coruña que la de diumenge vinent és “una elecció molt important, com a gallecs i com a espanyols”. El president del Govern central va insistir en el fet que el que Espanya necessita és “estabilita­t, serenitat i unitat”. “Ferms en els nostres valors i en la unitat, no hi ha crisi que ens pugui doblegar, ni èxits que no puguem repetir”, va recalcar, i va proclamar que “Espanya és molt més, infinitame­nt més que una crisi”.

Rajoy va apel·lar a A Coruña a l’“orgull” de tot el que ha aconseguit Es-

La punxada corunyesa de Rubalcaba dispara les alarmes del PSOE, amb unes enquestes adverses

panya en les últimes dècades, com un país “decisiu a Europa”, amb empreses capdavante­res, una cultura de referència i una societat “cohesionad­a i solidària”.

Els elogis a Feijóo també serveixen a Rajoy per llançar advertènci­es a Catalunya. “Galícia no ha hagut de demanar préstecs al Govern espanyol, això que alguns anomenen rescats”, va afirmar, i va presumir que la Xunta “està més bé que la majoria, amb menys dèficit i menys deute”. Segons Rajoy, la clau està en el fet que Feijóo ja va prendre mesures el 2009, cosa que, a parer seu, si s’hagués fet en el Govern central, hauria evitat el deterioram­ent posterior.

En els actes de Rajoy d’aquest cap de setmana a Galícia el president de la Xunta ha estat present en els cartells, en els discursos i, fins i tot, en les gasoses i les taronjades, ja que les del dinar d’ahir a Rois eren de la marca Feijóo. Però ell no va aparèixer. Raciona les fotografie­s amb el president del Govern central, amb qui només va coincidir a la plaça de toros de Pontevedra i es tornarà a veure divendres, en el tancament de campanya. A Rajoy li programen petits mítings, com el banquet popular d’ahir a Rois, on el to era tan familiar que l’alcalde actual, del PP, va cridar des de l’estrada un dels seus antecessor­s, el seu pare. L’envelat estava col·locat dins d’una serradora, de manera que quan Rajoy va parlar tenia a la troncs d’eucaliptus tallats al darrere. Per ell deuen simbolitza­r els partits de l’oposició, perquè es va mostrar feliç, malgrat que al PP gallec preocupa l’excés d’eufòria.

Les enquestes anunciaven ahir que Feijóo aconseguir­à la reelecció, que el PSOE i BNG baixaran, i que l’aliança de Beiras i Esquerra Unida irrompran amb fins a 5 diputats. Només el Faro de Vigo apuntava alguna possibilit­at que el PP no assoleixi els 38 escons de la majoria absoluta, tot i que ho feia amb una forquilla immensa, de 37 a 41 diputats sobre 75.

El candidat socialista, Pachi Vázquez, va mostrar ahir com a antídot contra les enquestes el president andalús, José Antonio Griñán. Però al PSOE s’han disparat les alarmes, després de la punxada de dissabte de Rubalcaba a A Coruña, on va parlar per a poc més de mig miler de persones i amb el personal del PSdeG retirant cadires buides. Avui se’n va a Lugo.

 ?? CABALAR / EFE ?? El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, durant la intervenci­ó ahir en un acte del seu partit a A Coruña
CABALAR / EFE El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, durant la intervenci­ó ahir en un acte del seu partit a A Coruña

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain