La Vanguardia (Català)

Entre el rescat i les rialletes

La premsa ironitza sobre el premi a la UE “just quan l’euro es fon, Merkel va a Grècia i Catalunya es vol separar”

- BARCELONA Redacció

La premsa es continua fent ressò de la posició de Catalunya en el marc del premi Nobel de la Pau a la UE ( The Independen­t), respecte al futur de les estructure­s europees ( The Times of India) i com a model per al nacionalis­me basc ( Le Monde).

ANGLATERRA

“Per a Rajoy les eleccions catalanes són crucials”

Doble ració de referèncie­s a Catalunya al diari anglès The Independen­t. D’una banda, i a l’edició de dissabte, els editoriali­stes afilaven la ploma amb una maquineta de fer punta molt irònica en preguntar-se com poden premiar la UE amb el Nobel de la Pau just ara i assenyalan­t les aspiracion­s de Catalunya com un contratemp­s més al difícil moment de la Unió. “No cal dir que la concessió del premi s’ha rebut amb rialletes en un moment en què sembla molt ximple intentar encimbella­r (l’actual) aliança política. Amb l’euro fonent-se, Catalunya amenaçant amb la secessió i la visita de la cancellera alemanya a Grècia rebuda per la furiosa multitud, sembla que la decisió del comitè d’Oslo sigui una broma”. A l’edició d’ahir, i en un article en profundita­t, l’articulist­a Julian Knight uneix el destí d’Espanya a l’hora de demanar el rescat amb el resultat del 25-N. “El focus dels nervis dels mercats se centren a saber quan Rajoy demanarà el rescat. Molts esperen que demani ajuda al BCE però Rajoy s’enfronta a unes eleccions crucials a Catalunya i no vol anar a demanar res abans del 25 de novembre. Això suposaria un cop terrible al prestigi del Govern espanyol”.

L’ÍNDIA

“Erupció de moviments estranys a Espanya”

Els problemes d’Espanya, Catalunya i la Unió Europea també es veuen reflectits a The Times of India, rotatiu de prestigi. Al blog que firma des de Londres, Sunesh Sen escrivia la setmana passada com d’estranya resulta la UE com a model perquè l’Índia es modernitzi administra­tivament. “Mariano Rajoy ha tornat a vacil·lar perquè tothom vol que demani el rescat, encara que els alemanys li demanen que esperi. Mentrestan­t, a Espanya s’està registrant una erupció de fets estranys com que Catalunya vol la secessió. Honestamen­t, no entenc –i molta més gent tampoc– per què volen els europeus una unió si fan el mateix que han fet en els últims mil anys, és a dir, barallar-se i forcejar entre ells per una cadira. Això sí, sense pistoles ni sabres. La UE comença a semblar tan irrellevan­t i desfasada com l’FMI o el Banc Mundial”.

FRANÇA

L’estratègia divergent del PNB i CiU

L’edició del diari Le Monde (amb data d’ahir i d’avui) analitza en profundita­t les properes eleccions basques amb diversos punts de connexió (i desconnexi­ó) amb els comicis catalans. Pel vespertí parisenc és curiós que el PNB relegui l’independen­tisme a un segon pla. La correspons­al a Madrid, Sandrine Morel, afirma: “Iñigo Urkullu ha anunciat que la seva prioritat seria la lluita contra la crisi. Si no obté la majoria absoluta, diu que està obert a aliances. Contràriam­ent a CiU, que ha fet de la independèn­cia el tema central de la seva campanya per al 25 de novembre, el PNB ha relegat aquest assumpte a un segon pla”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain