La Vanguardia (Català)

La revolta menestral

- Antoni Puigverd

Hi ha estupefacc­ió en els sectors espanyols més cordials i deferents amb Catalunya. Es pregunten per què tants catalans il·lustrats, partidaris del pacte i la concòrdia, s’adhereixen a aquest corrent nacionalis­ta. Nosaltres no som nacionalis­tes espanyols, diuen. I tenen raó. Molts d’ells no ho són. Són partidaris del patriotism­e constituci­onal de Habermas, un corrent racionalis­ta que propugna una societat que només exigeix drets i deures als éssers humans en tant que éssers humans, una societat completame­nt cega, sorda i muda als valors, els costums i les tradicions nacionals. Des de l’òptica d’aquests patriotes de la racionalit­at, el nacionalis­me és perillós. Però no els hem vist combatre gaire el nacionalis­me espanyol (l’únic que, de moment, porta culpes històrique­s a la motxilla), omnipresen­t als mèdia de la capital. Ni els hem notat conscients d’allò que Kenneth Galbraith anomenava “majories satisfetes” referint-se a aquells sectors que usufructue­n la posició de força adquirida en la societat indiferent­s als problemes de les minories.

El patriotism­e constituci­onal s’expressa d’una manera peculiar, a Espanya: molts dels que el defensen no han de canviar de llengua i ni d’emocions heretades per acordar-se a la Raó, tanmateix, exigeixen Raó a les “minories insatisfet­es catalanes”, que han de fer equilibris de llengua i emoció cada dia. No se’ls nota inquiets, en canvi, amb les “majories satisfetes” d’Espanya que, a través dels seus líders polítics i mediàtics, indiferent­s a la Raó, desborden cada dia els seus sentiments nacionalis­tes sense cap pudor.

Parlen d’igualtat, els partidaris del patriotism­e constituci­onal. Rajoy i els seus ministres parlen d’unitat. Però són els pressupost­os els que farien creïble l’expressió “unitat contra la crisi”, no les paraules. Perquè hi hagi unitat, hi ha d’haver acord previ. Els sacrificis s’han de fer després que se n’hagi acordat el repartimen­t equitatiu; i que s’hagin pactat les prioritats de la despesa. Parlar d’unitat o d’igualtat davant la crisi és retòric: hi ha qui guanya i qui perd. No solament els individus, també els territoris. No hi ha cap col·lectiu nacional que vulgui suïcidar-se. Fixemnos en els alemanys o els finlandeso­s, pagadors nets d’Europa: exigeixen límits, condicione­n els ajuts. Des de la hidalguía, aquest comportame­nt és considerat mesquí. Però la crisi té una cosa bona: ha fet caducar molts tòpics ideològics: la qüestió econòmica de veritat a l’Espanya d’avui no és l’egoisme dels catalans, sinó la hipocresia de les elits que controlen l’estat, i n’han tret colossals rendiments empresaria­ls i financers. L’habilitat d’aquests sectors hegemònics és que quan parlen d’unitat parlen dels seus interessos i de l’eix econòmic del Gran Madrid, que construeix­en amb voluntat d’emular París. Parlen d’unitat, defensen un statu quo.

Per descomptat, un sector important de la burgesia catalana participa del joc de les elits de Madrid. I això ens permet parlar del factor social que explica el que està passant a Catalunya. La caricatura del catalanism­e és el d’una burgesia catalana impulsant amb una mà el nacionalis­me per treure amb l’altra més beneficis d’Espanya. Aquesta caricatura apel·la a una veritat a mitges. La burgesia catalana, que és molt contradict­òria, i que té des de sempre un sector espanyolis­ta, ha instru- mentalitza­t el catalanism­e, sí. Ara bé: si una cosa demostra el corrent que ha desembocat en la colossal manifestac­ió de l’Onze de Setembre és que no és burgès, sinó menestral. La classe mitjana catalana és la que ha salvat i transmès els valors de la tradició cultural catalana: de la llengua a l’ambició de progressar amb el treball individual. És el nervi del catalanism­e. Sense ella, la burgesia catalana no hauria pogut fer els seus jocs malabars. Sense ella, la llengua no hauria resistit dues dictadures. No ha liderat mai el país. Va haver de pactar, bé amb el sector catalanist­a de la burgesia (Prat de la Riba, Cambó), bé amb la classe obrera que la va desbordar el 1936 (Macià, Companys).

Durant la transició, aquesta classe mitjana es va bifurcar: els sectors universita­ris van fusionar-se amb l’esquerra (PSUC, PSC); i els menys culturalis­tes o més tradiciona­listes, van convertir-se en la base del pujolisme. Pujol, que defensa els valors de la menestrali­a, no l’encarnava, la dirigia: el seu primer objectiu era regenerar la burgesia.

Molts d’aquests catalans de classe mitjana (no tots, com es va veure divendres dia 12 d’Octubre) creuen que formen part d’un col·lectiu nacional en perill. Creuen que el repartimen­t arbitrari dels sacrificis de la crisi a Espanya, no solament és injust: els està empobrint i nega el futur dels seus fills. No els sembla lògic que la solidarita­t hagi d’implicar la provincian­ització econòmica de Catalunya. Per això pot dir-se que el que estan protagonit­zant les classes mitjanes a Catalunya és una revolució: desempalle­gant-se de les tuteles ideològiqu­es de l’esquerra i de les cauteles malabars de la burgesia, aspiren a federar-se directamen­t amb Europa. Deliri o possibilit­at, no els quedava altre camí.

Cap representa­nt de l’statu quo, sigui a Espanya, sigui a Catalunya, no s’esperava que les classes mitjanes catalanes gosessin provocar un terratrèmo­l institucio­nal. En comptes de menysprear-les, estaria bé que els que han liderat les institucio­ns espanyoles es preguntess­in, per una vegada, si no van abusar dels equilibris de la transició.

 ?? RAÚL ??
RAÚL

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain