La Vanguardia (Català)

Posada de rosa

- Joana Bonet

Existeixen més dies internacio­nals que dates al calendari. Malalties, causes perdudes, quimeres com el dia universal de l’estalvi, o ambicions morals com dia internacio­nal per a la tolerància. Els estèrils, les menopàusiq­ues, els meteoròleg­s, la propietat intel·lectual o la sequera tenen dret a un dia assenyalat en vermell durant el qual s’orquestra un programa d’actes com a ganxo mediàtic.

El meu record més compacte sobre l’obligació de sortir d’un mateix per contribuir a una croada aliena és, sense cap dubte, el Domund, aquell dia en què, igual com a la Palma o l’Aplec, desitjàvem que lluís el sol perquè ni el seu cru leitmotiv no desposseïa el Domund del seu caràcter festiu, ruixat amb aquesta condescend­ència que emana de la caritat. Amb els anys, vam passar de l’alegria que significav­a portar una guardiola amb negrets i estampar adhesius a la solapa, a pensar si allò servia per a res.

El mateix que vaig sentir en escoltar Michelle Bachelet explicant l’objectiu del dia internacio­nal de la Nena, que es va celebrar per primera vegada divendres passat, i que a Espanya va passar pel Bernabeu. Així és, els publiciste­s de l’ONU van aconse-

Em pregunto si assistir a aquests espectacle­s pot encendre consciènci­es i activar donacions

guir il·luminar de rosa l’Empire State, les cascades del Niàgara, les piràmides d’Egipte o la Sireneta de Copenhague­n. A Espanya, l’emblema escollit va ser la façana principal de l’estadi madridista –el merengue Wert ja en devia ser al darrere amb el seu ansiós programa d’espanyolit­zació–. Per una nit, el camp va rosificar la faç i va endolcir les seves hidres amb un cor de quaranta nens. I em pregunto si el balanç entre despeses i beneficis és positiu. Si assistir a aquests espectacle­s de llums que muden el paisatge i t’abstreuen –com em passa amb la torre Eiffel cada vegada que brilla amb els seus lluentons– pot encendre consciènci­es i activar donacions. Contribuir no només a recordar, sinó a aixecar-se de la cadira pels 75 milions de nenes que no poden anar a l’escola, o els ¡400 milions! de nenes forçades a casar-se sent menors d’edat. La setmana passada, al Pakistan, li van ficar una bala al cap a Malala Yousufzai, catorze anys, per haver defensat el dret a estudiar.

Ni de lluny ens apropem a complir el segon objectiu del mil·lenni: l’escolaritz­ació obligatòri­a i garantida, encara que no existeixi cap altra clau per escapar de la barbàrie. Bé ho saben els talibans, que impedeixen que les nenes aprenguin perquè no es rebel·lin. O el Govern iranià, que ara prohibeix més de setanta carreres a les dones –idiomes, literatura, informàtic­a...– perquè “les empreses no estan interessad­es a contractar-les”. Integrisme, violència, retrocés, mordassa. Com cal combatre’ls? Retallant en solidarita­t i invertint en decoració? Il·luminar un edifici emblemàtic, segons consulto empreses del sector, costa aproximada­ment uns 30.000 euros. Educar una nena als països esmentats, com bé sap l’ONU, entre 50 i 70.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain