La Vanguardia (Català)

Ofensiva, primera fase

Incapacita­t d’articular, per part del Govern de l’Estat, una resposta institucio­nal a l’altura de les circumstàn­cies

- Xavier Antich

Ja ha passat el que havia de ser la gran contramani­festació de la Diada, i que s’anunciava com una exhibició de múscul dels sectors contraris a la independèn­cia de Catalunya i a favor de la unitat d’Espanya, convocats el 12-O per l’anomenat Moviment Cívic d’Espanya i Catalans, amb el suport de PP, C’s, Plataforma per Catalunya i Falange Española. Curiosa suma ideològica, no troben? Al final, tanmateix, si oblidem l’absurditat de les xifres de la Delegació del Govern espanyol, la concentrac­ió amb prou feines va aconseguir omplir la plaça de Catalunya amb, calculant molt generosame­nt, cinc o sis mil persones.

El fracàs de la convocatòr­ia tanca dues setmanes tempestuos­es de declaracio­ns arran de l’horitzó polític que s’ha obert a Catalunya amb el debat, ja sense limitacion­s, sobre la independèn­cia i l’Estat pro- pi. No ens entretindr­em aquí a considerar les barbaritat­s procedents de certs mitjans que competeixe­n pel llegat d’El Alcázar i

Solidarida­d Nacional. La hipèrbole de les seves comparacio­ns i símils, així com el calibre de les seves fal·làcies, mentides i pseudoargu­ments, no resisteixe­n la mínima anàlisi, si no és per calibrar el pes mediàtic dels posicionam­ents predemocrà­tics.

Sí que, al contrari, val la pena atendre a la reacció del Govern d’Espanya, tal com s’ha manifestat a través de les declaracio­ns institucio­nals de diversos ministres del Gabinet. D’entrada, és significat­iu que aquesta primera reacció hagi estat protagonit­zada pels tres ministeris més ideològics i doctrinals: Justícia, Exteriors i Educació.

Les declaracio­ns més, diguem-ne, crida- neres procedeixe­n de Wert, ministre d’Educació, que ha reconegut sense embuts en les Corts que el seu “interès és espanyolit­zar els alumnes catalans”. A part d’atacar així el que Enric Juliana considerav­a aquí justament com a “pedra angular en la configurac­ió de la Catalunya contemporà­nia”, l’expressió de Wert ha estat immediatam­ent denunciada per la seva coincidènc­ia literal amb el que exigia la junta militar, presidida per Franco, en la seva ordre del 28 d’agost del 1936 (“que des del primer moment es compleixin els propòsits perseguits per la Junta de Defensa Nacional: espanyolit­zar l’ensenyamen­t”). No hi ha hagut, tanmateix, rectificac­ió ni disculpes: al contrari, el ministre s’ha reiterat “orgullós” en la seva declaració, esgrimint que “qui s’escandalit­za té un problema de categories mentals”.

García-Margallo, el titular d’Exteriors, que s’ha especialit­zat a voler fer passar les seves opinions particular­s com a doctrina oficial de la UE, a part d’acusar a les Corts el sobiranism­e català de ser el responsabl­e de la rebaixa de la qualificac­ió del deute espanyol, va considerar les posicions independen­tistes com a “nacionalis­mes totalitari­s”, comparant-los amb “el nazisme i el marxisme”, amb la vaga argumentac­ió que són ideologies que posen l’individu “al servei d’una idea abstracta”.

I Ruiz-Gallardón, ministre de Justícia, recorrent a la curiosa comparació de Catalunya amb una extremitat del cos (a saberne quina), va declarar a Barcelona que la independèn­cia significar­ia “acabar amb Espanya”, sobretot perquè llavors “la ma- teixa Espanya no podria sobreviure a la pertinença a l’euro”: insòlit reconeixem­ent, per la seva franquesa, tractant-se d’un membre de l’Executiu. Va advertir a més, davant l’eventualit­at de referèndum, que “l’incomplime­nt de la llei té conseqüènc­ies conegudes per tots”, sense donar, sobre això, més detalls que aquesta vaga i el·líptica amenaça.

Del mateix to van ser les declaracio­ns de la vicepresid­enta Sáenz de Santamaría, quan va recordar, davant la possibilit­at del referèndum, que “no només hi ha instrument­s jurídics i judicials per parar-lo”, sinó que, a més, “aquest Govern està disposat a utilitzar-los”. Emfàticame­nt va repetir el seu missatge: només que el Govern ho demani al Tribunal Constituci­onal,

“se-sus-pen-de”. El president Rajoy, per la seva part, en to més metafísic, va considerar que l’opció independen­tista suposava “quedar-se fora de tot, en el no-res”, com “un viatge enlloc” que “no és ni tan sols una opció ideològica”, sinó “un disbarat de colossals proporcion­s”.

Totes aquestes declaracio­ns poden considerar-se com la primera fase de l’ofensiva. En vindran més, és clar, i pujaran de temperatur­a. Però coincideix­en ara per ara en aspectes dignes de considerac­ió. En el to despectiu i insultant, primer, i en l’agressivit­at. Però sobretot en la incapacita­t d’articular, per part del Govern de l’Estat, una resposta institucio­nal a l’altura de les circumstàn­cies. La posició del Govern britànic davant les demandes d’Escòcia pot considerar-se exemplar i no sembla improceden­t reclamar-la com a model.

Aquí, tanmateix, tot revela, en el Govern espanyol, incapacita­t per canalitzar, amb paràmetres democràtic­s homologabl­es internacio­nalment, les aspiracion­s de la ciutadania de Catalunya, cas que, com és previsible, les pròximes eleccions confirmin una tendència que ara només té valor d’enquesta.

La societat catalana ja s’ha situat en un nou escenari polític, i el Govern d’Espanya sembla no voler-ho entendre. Per això, com a resposta, aquest només esgrimeix obtusament una legalitat que no reconeix cap altra legitimita­t que ella mateixa, reiterant, de forma tossuda i incomprens­ible, una lletania que es pretén rogativa: “no, no, no, no, no...”. Fins quan? Això ja serà possibleme­nt l’endemà de les eleccions o quan s’incorporin al debat certs ministeris, amb molt a dir, que ara guarden silenci: la segona fase.

Continuarà.

 ?? IGNOT ??
IGNOT

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain