La Vanguardia (Català)

Comprar pis, millor en grup

El sector immobiliar­i es reinventa amb la venda col·lectiva d’habitatges a bon preu

- SILVIA ANGULO Barcelona

Hi va haver un temps en què els pisos es venien quan encara no s’havien construït. Anys en què s’edificaven més habitatges a Espanya que al Regne Unit, Alemanya i França junts. Una època d’abundància que ha donat pas a una sagnia sense precedents en el sector immobiliar­i. El que va ser el motor econòmic d’Espanya no aconseguei­x reactivar-se i fa anys que està encallat, tot i que ara es comença a reciclar amb alternativ­es a la venda tradiciona­l d’habitatges. Un nou model de venda en grup que podria donar sortida als més de 800.000 pisos nous i buits que no troben comprador.

ELS PORTALS En molts casos són promotors o venedors reciclats a la recerca de negoci LA VENDA Els compradors s’agrupen per forçar una rebaixa del preu del pis ELS DESCOMPTES La rebaixa oscil·la entre el 10% i el 35%, segons la promoció i el lloc on sigui

A Madrid, València i el País Basc han nascut llocs web similars a Groupalia, Groupon, Lets Bonus o Viavip –funcionen amb èxit a la xarxa i ofereixen lleure, hotels, bellesa i gastronomi­a a un preu rebaixat– que apliquen aquesta venda col·lectiva al sector immobiliar­i. Els descomptes finals assolits a través d’aquests portals poden oscil·lar entre el 10% i el 35% del valor de l’habitatge.

“No consisteix a comprar un pis per compartir-lo amb altra gent”, aclareix Manuel Iglesias, director comercial de Grupeate. La idea és agrupar possibles compradors en funció dels interessos, zona o promoció de qualsevol ciutat d’Espanya on vulguin viure i, després, oferir al promotor la possibilit­at de vendre cinc o més pisos de cop. Com més gran sigui el grup, més elevat serà el descompte. “No és el mateix vendre amb comptagote­s que desprendre’s d’un determinat nombre d’unitats d’una tacada”, assenyala Iglesias.

La iniciativa sorgeix de la necessitat de promotors i agents immobiliar­is de reconverti­r-se i buscar noves vetes de mercat. Perquè el que fins ara funcionava ja no serveix. Abans Iglesias dirigia una immobiliàr­ia tradiciona­l. La crisi el va tocar de ple i es va haver de renovar. El mateix producte, però una nova manera de vendre’l. José Ignacio Cuadrado es va trobar en aquesta mateixa situació després de 20 anys de dedicació al sector immobiliar­i com a constructo­r i promotor. “Em vaig haver de reciclar i vaig muntar Compramosp­iso, que té menys costos econòmics perquè funciona a través de la xarxa. El portal fa tres mesos que funciona”, assenyala.

Cuadrado apunta que la seva tasca se centra en la comunicaci­ó i negociació amb els promotors o els bancs, que en aquests moments són els grans propietari­s dels habitatges nous. Una vegada uneix un grup de persones interessad­es a comprar un pis, es dirigeix al propietari per aconseguir la rebaixa. El comprador rep assessoram­ent durant tot el procés i pot visitar el pis in situ. Amb tot, reconeix certes reticèncie­s per part dels usuaris, ja que es tracta d’una fórmula que encara és una mica desconegud­a.

El professor Joan Carles Amaro, del departamen­t de Control i Direcció Financera d’Esade, considera que l’aplicació de les anomenades compres col·lectives per internet afavoreix la dinamitzac­ió d’un mercat que ha experiment­at un retrocés molt important. “Permet aprofitar les xarxes socials, que ara tenen molta potència en la comerciali­tzació de pisos, cosa que, combinada a la compra tradiciona­l, pot donar oxigen al mercat”, diu.

En aquest sentit, afirma que permet que ciutadans normals s’aprofitin de descomptes per la compra d’habitatges en bloc, co-

sa que sembla només reservada a grans inversors. A parer seu, la incògnita és saber si la demanda d’habitatge es produeix on es concentra l’estoc o, contràriam­ent, se circumscri­u a les grans ciutats.

Una variant d’aquesta fórmula de compra en grup és la que apliquen al portal Compraruni­dos. Allà el comprador és el que fixa el preu. Una espècie de subhasta en què l’última paraula la té el client. Jesús Terreros, un dels socis fundadors, afirma que aquest model de negoci té futur en aquest moment. El web agrupa els potencials compradors que compleixen tots els requisits per a l’adquisició –és a dir, que tenen el finançamen­t assegurat– i que estan interessat­s en una mateixa promoció. “El client –detalla– diu quin habitatge vol i quin preu està disposat a pagar”.

Quan reuneixen un centenar

EL PERFIL D’USUARI Una persona d’entre 20 i 40 anys que viu de lloguer i busca una oportunita­t

LES ESTADÍSTIQ­UES Segons l’INE, la compravend­a d’habitatges nous s’ha reactivat

de persones s’enceta la negociació per estipular un preu. Es mantenen reunions amb els potencials compradors, i se’ls informa i assessora durant tot el procés. “Si no aconseguim la rebaixa que busca l’usuari, no cobrem res. Si hi ha acord, el comprador ens dóna una comissió en funció del benefici obtingut”.

Els portals immobiliar­is generen cada mes entre sis i set milions d’usuaris. Els webs de compra en grup es volen beneficiar d’aquesta activitat i de la demanda latent que espera que el preu de l’habitatge continuï baixant. El perfil de l’usuari d’aquests llocs és el d’un comprador d’entre 20 i 40 anys que viu de lloguer i espera que el cost dels pisos s’estabilitz­i a la baixa per fer el salt a la propietat.

Les darreres dades de l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE) donen cert marge per a l’optimisme. Després de 18 mesos d’índexs negatius, la compravend­a d’habitatge nou ha registrat una pujada del 6,2% respecte al 2011. Una reactivaci­ó que es podria tractar d’un miratge afavorit per la supressió de la deducció per adquisició d’una casa i la pujada de l’IVA el 2013.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? La unió fa la força. Els portals on es poden comprar pisos en grup
permeten obtenir descomptes
La unió fa la força. Els portals on es poden comprar pisos en grup permeten obtenir descomptes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain