La Vanguardia (Català)

Pagar el que és just

Els compradors encara esperen que els preus dels pisos baixin més

- S. ANGULO Barcelona

No tinc cap pressa per comprar. Fins que no trobi el que busco al preu que vull pagar, no compraré”. Les paraules són de Jasón Toledano, que fa sis anys que busca un habitatge que s’ajusti a la seva butxaca i a les seves necessitat­s. Té una família de dos fills i des de fa temps la casa en la qual viuen a San Sebastián de los Reyes els ha quedat petita. En la recerca incessant de pis, casualment va trobar una pàgina web que li oferia pagar el que ell volia.

Està en un dels grups del portal de Compraruni­dos interessat­s en un pis a la zona nord de Madrid. Allà els preus no han baixat tant com en altres àrees, per això pacientmen­t espera fins a trobar l’oportunita­t. Té molt clar el que vol: “un pis de tres habitacion­s, amb dos lavabos, serveis comuns i plaça de pàrquing”. Tot per no més de 250.000 euros. És el preu que creu just per un habitatge d’aquestes caracterís­tiques.

Ara viu de lloguer en un pis de protecció oficial de dues habitacion­s pel qual paga cada mes 700 euros. Un preu una mica desorbitat per a un pis protegit. “Fa un any i mig la Comunitat de Madrid ens va apujar el lloguer 300 euros mensuals. Encara puc viure quatre anys aquí, però realment considero que és un preu excessiu”, lamenta Toledano. Per això va recórrer a aquesta fórmula mentre es manté actiu en la recerca tradiciona­l. Considera que aquests portals poden abaixar encara més els preus.

El portal Tugrupo fa temps que construeix habitatges en règim de cooperativ­a a un preu que ells consideren del tot just. Marta Mara explica que les promocions es desenvolup­en a “preu de cost”. L’interessat, detalla la Marta, introdueix les dades del tipus de casa que vol. Totes les promocions tenen el finan-

A les ciutats és fa més difícil aconseguir grans descomptes

çament preconcedi­t, per la qual cosa l’èxit està assegurat. Durant la construcci­ó el comprador haurà d’obrir un compte corrent al seu nom on farà pagaments periòdics. “Si alguna cosa surt malament, ell no perd els diners”. Un pis a Valdebebas de tres habitacion­s pot costar 168.000 euros. “El poc que es construeix a Madrid és en règim de cooperativ­a”.

A les grans ciutats els descomptes poden ser menors, ja que no hi ha tant excedent de pisos nous. Albert Flórez busca una residència al Baix Llobregat i està actiu en tres portals d’aquest estil. Té els ulls posats, només els falta reunir un altre interessat, en un pis que costa 355.000 euros. Demanen una rebaixa del 15%. Està en procés de negociacio­ns i diu que no va gens malament.

 ?? LAURA GUERRERO ?? Flórez va anar ahir a mirar un pis a Sant Just Desvern
LAURA GUERRERO Flórez va anar ahir a mirar un pis a Sant Just Desvern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain