La Vanguardia (Català)

La venda d’ordinadors es desploma a Espanya

Entre el juliol i el setembre es van vendre un 37% menys de PC

- MADRID Redacció i agències

Els ordinadors desapareix­eran? Aquesta és la pregunta que el ciutadà es planteja immediatam­ent en analitzar les últimes dades sobre la venda de PC al món. Segons els càlculs de la firma de mercat dels Estats Units Gartner, la venda d’ordinadors a escala mundial ha caigut més d’un 8,3%. En el cas espanyol, la caiguda és més que significat­iva. Segons les dades preliminar­s d’IDC, entre el juliol i el setembre es van vendre 847.000 ordinadors –entre portàtils i de sobretaula–, un 37% menys que en el mateix període del 2010. El més significat­iu és que el mercat espanyol és el que més s’enfonsa: França va caure un 1%, Alemanya un 4%, el Regne Unit un 11%, Portugal un 26,5% i Itàlia un 31%.

Els analistes no creuen que tingui res a veure amb la futura desaparici­ó dels ordinadors personals, sinó més aviat amb l’espera del llançament del nou sistema operatiu Windows 8, només dis- ponible per a corporacio­ns des del mes d’agost passat. Tot i que també parlen del gran èxit dels smartphone­s i tauletes. De fet, segons la consultora IDC, les vendes mundials de tauletes van créixer un 254% el 2011 (en comparació amb l’any 2010) i se’n van arribar a vendre 68,7 milions d’unitats a tot el món. A més a més, la consultora ha avançat que, aquest any, la venda d’aquests dispositiu­s augmentarà un 54%. La bona acollida que estan tenint les tauletes al mercat ha portat IDC a augmentar les seves previsions de vendes per a aquest any, en què s’espera que se’n venguin fins a 106,1 milions d’unitats, davant les estimacion­s anteriors de 87,7 milions.

Segons les dades d’IDC, la caiguda de vendes de PC es va registrar tant en els ordinadors de sobretaula (gairebé un 30%) com en els portàtils (40,3%), i no va fer distinció entre les empreses i les llars.

Els analistes vaticinen noves caigudes el trimestre que ve, malgrat que la proximitat del període nadalenc, unit a la sortida del Windows 8, podria temperar el descens. De tota manera, no hi ha gaire gent que dubti que les tauletes continuara­n pujant.

 ?? AGUSTI ENSESA / ARXIU ?? Les vendes van baixar tant en empreses com a les cases
AGUSTI ENSESA / ARXIU Les vendes van baixar tant en empreses com a les cases

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain