La Vanguardia (Català)

Cinc de nou de la Jove de Tarragona

La colla aconseguei­x el seu èxit més important al Vendrell

- SANTI TERRAZA El Vendrell

La Colla Jove Xiquets de Tarragona va complir ahir un somni que perseguia des de fa divuit anys: descarrega­r el cinc de nou amb folre. La colla de la camisa lila va aconseguir aquesta proesa en l’actuació de les Fires de Santa Teresa al Vendrell, on va firmar la millor actuació de la seva història, en descarrega­r també el nou de vuit (el tercer de l’any), el tres de nou amb folre i el pilar de set amb folre.

Al Concurs del 1994, la Jove de Tarragona va atacar per primera vegada el cinc de nou amb folre, una estructura que havien aconseguit les colles de Valls a finals del segle XIX però que feia més de cent anys que no s’aconseguia dibuixar. Aquell any, la Jove era la colla de moda, una formació en projecció constant que aconseguia superar-se en cada actuació destacada gràcies a la seva precisió tècnica i la capacitat de convocatòr­ia, que l’havia convertit en un fenomen social a Tarragona.

Aquell intent del Concurs no va arribar a bon port, com tampoc els dos que va fer un mes després ni el que va dur a terme a la Santa Tecla del 1995, que va suposar un fre a la seva projecció. El cinc de nou amb folre –per al qual es requereix un elevat volum de castellers de primer nivell– va ser conquerit per les altres colles que llavors feien construcci­ons de nou: els Minyons de Terrassa (els primers a carregar-lo, el 1995), la Colla Vella (els primers a descarrega­r-lo, el 1996), els Castellers de Vilafranca i la Colla Joves. Des d’aleshores, dominar aquesta estructura havia quedat com una espina clavada a la pell dels de la camisa lila. L’any passat, durant l’actuació de Santa Tecla la Jove va poder dibuixar l’estructura del cinc de nou amb folre, que va carregar in extremis. Aquest any van tornar a coronar-la a la

Els Nens del Vendrell dibuixen la seva segona torre de vuit amb folre de la temporada

festa major de la seva ciutat, i la setmana passada gairebé la tornen a carregar al Concurs de Castells. Ahir, finalment, van poder celebrar amb tota l’alegria del món i la ràbia acumulada de tants anys que el cinc de nou amb folre havia quedat sumit davant l’extraordin­ària potència que exhibeix la colla.

A més de la Jove, l’actuació de Santa Teresa va tenir com a protagonis­tes la colla local, els Nens del Vendrell, que van tornar a descarrega­r la torre de vuit amb folre, la segona que aconseguei­xen aquesta temporada, una fita que la formació de la camisa vermella no havia repetit mai en un mateix exercici. Els Nens van completar el quatre de vuit i van intentar el tres de vuit il·lustrant el bon moment que registren les colles que han pujat un estadi i han aconseguit dominar els castells de vuit amb regularita­t, com les de Sabadell, Vic, Sant Cugat o Vilanova.

Les colles de Valls, també presents al Vendrell, van dibuixar la mateixa actuació: tres de nou amb folre, cinc de vuit i quatre de vuit.

 ?? XAVI JURIO ?? Estructura desitjada. La Colla Jove Xiquets de Tarragona aixecant ahir al Vendrell el cinc de nou amb folre
XAVI JURIO Estructura desitjada. La Colla Jove Xiquets de Tarragona aixecant ahir al Vendrell el cinc de nou amb folre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain