La Vanguardia (Català)

Dibuixar Barcelona des de Suïssa

Projecte acadèmic sobre diversos solars

- SILVIA ANGULO Barcelona

Observar, meditar i dibuixar allunyats de projectes megalòmans o especulati­us. Tornar als orígens i principis bàsics de l’arquitectu­ra per reflexiona­r sobre Barcelona, la idiosincrà­sia del seu urbanisme i les necessitat­s dels ciutadans. Un centenar d’estudiants de l’Acadèmia d’Arquitectu­ra de Mendrisio, a Suïssa, estudiaran en l’últim curs el Diploma Barcelona. A la seva disposició tindran vuit solars i una plaça, la de Glòries, per experiment­ar, lliures de pressions econòmique­s, polítiques i socials que els puguin condiciona­r l’activitat. Una experiènci­a docent que ja s’ha realitzat amb altres ciutats com Londres i Lisboa.

El director del Diploma, Esteve Bonell, considera que aques-

LA PLAÇA Les Glòries i les seves possibles solucions seran motiu d’anàlisi per als estudiants ELS SOLARS El terreny de la torre Espiral de Zaha Hadid o la Fabra i Coats, en estudi

ta mena d’activitats són un bon punt per reflexiona­r “sobre les noves pautes i les diferents sensibilit­ats que hi ha en el món de l’arquitectu­ra i buscar la resposta que es pot donar a la situació en la qual es troba la professió”. Per delimitar la feina es va demanar als responsabl­es d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona que proposessi­n nou solars susceptibl­es de transforma­ció.

Bonell considera que els alumnes han de tenir clar que l’arquitectu­ra ha d’estar al servei de la societat. Els llocs d’intervenci­ó són d’allò més diversos i pretenen agrupar diferents casuístiqu­es a què l’arquitecte haurà de fer front quan comenci la seva carrera profession­al. Així doncs, el centenar d’alumnes podrà escollir i visitar a comença- ments de gener el projecte que més s’ajusti als seus interessos de futur. “Una oportunita­t de pensar la ciutat i les seves diferents parts”, sentencia l’arquitecte, que aquest any es jubila de la seva activitat docent.

Dues de les intervenci­ons urbanes estan ubicades a Ciutat Vella. Es tracta d’un edifici de la rambla del Raval davant de l’hotel Barceló. Aquí es proposa de construir una finca d’habitatges. “Construir al Raval significa tenir una sensibilit­at especial per l’entorn, atendre els problemes de revitalitz­ar, modernitza­r i higienitza­r el barri sense eliminar el passat”, assenyala Bonell. En la mateixa situació es troba una altra de les propostes, situada al barri de la Ribera, al carrer Rec Comtal, a prop del passeig Lluís Companys, on es proposa als estudiants la construcci­ó d’un hotel i habitatges a fi de “relligar l’antiga arquitectu­ra amb la nova”.

Un altre dels solars a intervenir se situa al Paral·lel, un espai ara ocupat per una gasolinera i proper a les Tres Xemeneies que Diploma Barcelona vol transforma­r en una escola de dansa i residència. Un lloc que, segons el parer de Bonell, és ideal per a un equipament d’aquestes caracterís­tiques i entra en els plans municipals que busquen vitalitzar aquesta important artèria.

La taca de la intervenci­ó dels estudiants s’estén pel mapa de Barcelona cap a altres barris en plena transforma­ció, com són el 22 @ i el Fòrum o la Sagrera. Al Campus Audiovisua­l, on la Cambra de Comerç vol erigir la seva nova seu, Bonell proposarà als seus alumnes la construcci­ó d’una residència per a persones grans, un CAP i un centre social, a més d’un museu de la publicitat i el periodisme. En aquest punt de Barcelona, Bonell afirma que es pot donar via lliure a la imaginació. El lloc és ideal per fer-ho, igual que en un altre dels solars proposats, el que havia d’ocupar l’edifici administra­tiu projectat per Zaha Hadid, la construcci­ó del qual ha estat desestimad­a. En aquest enclavamen­t de Barcelona la proposta arquitectò­nica passa per l’edificació d’un hotel de luxe, molt d’acord amb l’entorn en què es troba aquest terreny, on es va col·locar una primera

pedra i després no se’n va saber res més.

Els dos últims solars del Diploma Barcelona són a Sant Andreu. Un és un terreny al costat de La Maquinista, on els estudiants hauran de projectar habitatges, una escola i comerços. La proposta docent també vol incidir en espais per rehabilita­r com la Fabra i Coats, una antic complex fabril creat al segle XIX que va ser adquirit per l’Ajuntament el 2005. “L’herència industrial de Barcelona és un bé per a tothom que l’arquitecte haurà de preservar suggerint nous usos per ubicarlos a l’interior, mentre s’afegeix una edificació d’una una escola”.

La joia del Diploma serà la plaça de les Glòries, el projecte més discutit a Barcelona els últims anys i motiu de desacords entre la professió, els veïns i l’Ajuntament. “El nou projecte ha de tornar la plaça al ciutadà, cobrir les vies de trànsit i crear un espai urbà públic”, sentencia Bonell, que qualifica el projecte com la gran assignatur­a pendent que ha d’aprovar la capital catalana. Qui sap, potser els traços d’aquests joves hi podrien aportar llum i descobrir per fi una solució per a aquesta controvert­ida plaça.

 ??  ??
 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ
 ?? JORDI PLAY ??
JORDI PLAY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain