La Vanguardia (Català)

Els lavabos dels bars

- Enric Sierra

La nova ordenança per regular les terrasses de bars i restaurant­s a Barcelona ha fet i farà parlar molt. Més enllà de la uniformitz­ació d’aquestes populars instal·lacions, la novetat que més debat genera és que els establimen­ts hagin de permetre que qualsevol persona, client o no, tingui accés lliure als seus lavabos. En el fons d’aquesta proposta s’evidencia un fracàs i es busca una solució a un problema que les ordenances de civisme no han resolt. El fracàs el trobem en els tímids plans d’implantaci­ó de lavabos a la via pública, que no han funcionat per l’alt grau d’insegureta­t que suposen i pels atacs vandàlics que pateixen, entre altres motius. Barcelona és una ciutat mediterràn­ia on la vida al carrer és una de les caracterís­tiques més preuades. Però aquesta forma d’oci comporta problemes com la brutícia o l’incivisme dels qui acaben fent les seves necessitat­s en qualsevol cantonada.

L’ordenança que permetrà l’accés als vàters dels bars busca, per enèsima vegada, dissuadir els incívics pixaners, però trasllada el problema als establimen­ts, que són els que proveeixen la beguda que després cal evacuar. Aquesta controvert­ida mesura hauria d’anar acompanyad­a d’altres accions. La primera és la lluita contra la venda ambulant de begudes per part dels cada vegada més nombrosos llauners.

D’altra banda, caldria analitzar la qualitat i estat dels lavabos dels establimen­ts. Aquí tenim un problema i un repte. A la Barcelona més turística podem trobar locals amb aparença externa molt atractiva però amb uns serveis bruts, degradats i d’accés difícil. No són tots, però n’hi ha molts.

A Escòcia se subvencion­aran els locals que permetin l’accés lliure als vàters, encara que no siguin clients

Es dóna el cas de bars i granges de la ciutat que disposen de grans terrasses però que tenen una superfície de local molt petita, on amb prou feines hi ha espai per a dos minilavabo­s, un per a dones i un altre per a homes. La imatge que se n’emporten els turistes no és gens agradable i les alternativ­es públiques són inexistent­s o impractica­bles. En aquest sentit, Barcelona podria aprendre del que succeeix al Regne Unit, on hi ha mapes dels vàters d’ús públic amb els horaris, serveis i accessibil­itat, i fins i tot hi ha uns premis anuals als millors lavabos públics, que aquest any arribaran a la 25a edició en una gala que se celebrarà aquest 7 de desembre.

L’Ajuntament de Highland (Escòcia) ha decidit tancar 14 dels 115 lavabos públics que tenen i, a canvi, destinarà una subvenció d’entre 200 i 300 lliures esterlines mensuals als locals disposats a obrir els seus WC a tothom. La subvenció variarà en funció del nivell de servei i qualitat que ofereixin. No seria mala idea aplicar aquest tipus d’ajudes aquí. Hi guanyaríem tots. Els bars podrien reformar els lavabos, els clients acabarien triant els seus establimen­ts, la imatge de la ciutat milloraria i, potser, podríem donar premis com a Highland.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain