La Vanguardia (Català)

Un partit de rugbi amb 40 anys de retard

Els superviven­ts del ‘miracle dels Andes’ encara viuen

- ROBERT MUR Buenos Aires Correspons­al

Fa quaranta anys, els setze sexagenari­s uruguaians que dissabte van jugar un partit de rugbi a Santiago de Xile estaven perduts i envoltats de neu al capdamunt dels Andes. L’avió en què viatjaven havia caigut el 13 d’octubre del 1972 i la tragèdia es va convertir en un miracle quan, setanta dies després, el món va saber que eren vius.

La majoria dels passatgers eren joves de classe alta que anaven a Xile a jugar un partit de rugbi contra l’Old Boys. Aleshores el partit no es va poder disputar, però després el duel amistós es va repetir gairebé amb periodicit­at anual a Santiago o a Montevideo. De tota manera, el partit dels quaranta anys de l’accident va tenir un sabor especial i abans de la trobada dos helicòpter­s de la Força Aèria de Xile van aterrar a la gespa de l’Old Grangonian Club. Una de les dues aeronaus va participar en aquell rescat a la serralada dels Andes.

El president xilè, Sebastián Piñera, va rebre divendres al palau de La Moneda els superviven­ts, que van regalar al mandatari una samarreta de

En els homenatges hi va participar el traginer xilè que va trobar amb vida els joves uruguaians

rugbi que havien firmat, com les que utilitzave­n el 1972, per agrair al poble xilè la seva segona vida.

Un dels moments més emotius de la commemorac­ió es va produir dijous quan els rescatats va oferir una roda de premsa en un hotel de Santiago i per la porta va aparèixer Sergio Catalán, el traginer xilè que va trobar dos dels uruguaians, el 22 de desembre del 1972, que havien estat caminant durant dies per la serralada buscant ajuda. Els superviven­ts van parar la conferènci­a i es van aixecar per aplaudir Catalán, que ara té 90 anys.

La pel·lícula Viuen va immortalit­zar l’epopeia, recordada també perquè els accidentat­s es van veure obligats a menjarse part dels cossos d’alguns dels 29 morts.

 ?? MARIO RUIZ / EFE ?? Fernando Parrado, a la dreta, un dels superviven­ts de la tragèdia, en ple partit
MARIO RUIZ / EFE Fernando Parrado, a la dreta, un dels superviven­ts de la tragèdia, en ple partit
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain