La Vanguardia (Català)

Primer governador negre a la Reserva Federal

ANDREW BRIMMER (1926-2012) Economista dels Estats Units

-

L’economista Andrew F. Brimmer, el primer governador negre de la Reserva Federal dels Estats Units, va morir diumenge passat amb 86 anys, segons va informar la seva filla, Esther Brimmer. Brimmer va morir a l’hospiral universita­ri George Washington de Washington a causa d’una llarga malaltia.

El 1966 Brimmer es va convertir en el primer membre de raça negra de la Junta de Governador­s de la Fed, banc central dels Estats Units més conegut com la Reserva Federal, després de ser designat pel president demòcrata Lyndon B. Johnson, que havia assumit el càrrec després del magnicidi de John F. Kennedy.

Brimmer estava contractat llavors com a secretari adjunt de Comerç per a Afers Econòmics de l’Administra­ció de Johnson, i la seva especialit­at era la política monetària internacio­nal.

Quan va ser designat, Brimmer va rebre les crítiques de mitjans financers com l’influent diari The Wall Street Journal, que va titular el dia de la seva designació: “El desig d’ajudar els negres podria fer que el nou membre de la Fed sigui més liberal”.

En aquell moment, el banc central dels EUA estava dividit entorn de la política monetària, i es pensava que Brimmer donaria suport als partidaris d’una política expansiva més laxa, que impulsaria el creixement però segurament provocaria més inflació, una cosa que no va fer.

“No espero que Brimmer sigui un home de política monetària expansiva o de política monetària restrictiv­a. Espero que sigui un home de política monetària adequada”, va dir llavors el president Johnson durant la cerimònia de jurament de Brimmer, segons recull l’edició del dia de The New York Times.

Va estar a la Fed durant vuit anys, fins al 1974, i després es va dedicar a l’ensenyamen­t a la Universita­t de Harvard. També va passar pel sector privat, però va continuar col·laborant amb el govern nord-americà com a assessor en diversos departamen­ts.

En nomenar-lo, un diari va dir que el desig d’ajudar els negres podia perjudicar l’economia

Entre els anys 1995 i el 1998, va ser el president del Consell de Control Financer del Districte de Colúmbia, organisme responsabl­e de supervisar les finances de la capital dels Estats Units, on vivia des de la dècada dels seixanta.

La Reserva Federal ha tingut dos governador­s negres després de Brimmer, tots dos proposats per presidents demòcra- tes: Emmett Rice, que va ser nomenat pel president Jimmy Carter el 1979, i Roger Ferguson, per Bill Clinton el 1997.

Andrew Felton Brimmer Jr. havia nascut a Newellton In Tensas Parish (Louisiana) el 1926 i era fill de pagès. De petit va anar a les escoles segregades del seu poble. Es va graduar a l’antiga Escola Tensas Rosenwald de St. Joseph, seu del govern de Tensas Parish. Després va rebre formació superior a la Universita­t de l’estat de Washington i es va allistar a les forces armades dels EUA a finals de la Segona Guerra Mundial. Posteriorm­ent, va aconseguir el doctorat en el prestigiós Massachuse­tts Institute of Technology i una beca Fullbright per ampliar estudis a l’Índia durant la dècada dels cinquanta. La seva filla, Esther Brimmer, és l’actual secretària adjunta d’Organitzac­ió d’Afers Internacio­nals del Departamen­t d’Estat dels Estats Units. / Redacció

 ?? AP PHOTO ??
AP PHOTO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain