La Vanguardia (Català)

La insòlita persistènc­ia del ‘batsenyal’

La versatilit­at del milionari encaputxat per encarnar el sentiment de cada època és un cas únic entre els superheroi­s

- P. VALLÍN

Una de les caracterís­tiques de la feina feta per Warner i Bruce Timm amb Batman va ser la seva capacitat per crear una síntesi de les diferents encarnacio­ns que l’home ratpenat havia conegut. El Batman de dibuixos animats assumia tot el material d’origen del seu creador, Bob Kane, integrava l’informal to camp de la sèrie de televisió dels seixanta, l’amargor dels guions de Denny O’Neil dels setanta, la sofisticac­ió política i la descreença psicològic­a dels còmics dels vuitanta i fins l’alegria gòtica dels films de Tim Burton.

Però l’èxit d’aquesta síntesi, que a més va crear nous personatge­s que es van consolidar en l’univers de Gotham –amb especial fortuna, l’expsiquiat­ra Harley Quinn, ajudant del Joker–, va ser precisamen­t el de convertir-se en nova referència, com abans ho havien estat les històries de Frank Miller o Alan Moore: “La versió animada acaba per ser una mica més que una versió sintètica, un simple compendi, i desenvolup­a una personalit­at pròpia que al seu torn es projecta sobre altres manifestac­ions del personatge”, afirma Santiago García.

Aquesta mateixa persistènc­ia del personatge, la seva capacitat per canviar sense aparent esforç absorbint les sensibilit­ats de cada època, és una qualitat única que la majoria de superheroi­s han hagut d’implementa­r de forma més o menys

“Perquè un heroi pervisqui així, els seus trets han de ser mínims i potents”, diu Santiago García

forçada i no sempre amb èxit. A Superman, per exemple, va caldre matar-lo el 1992 per tornar-li actualitat. “En el moment que Watch

men va revolucion­ar el còmic de superheroi­s, el personatge que més es va significar va ser Batman, adoptant aquesta qualitat que aproximava el superheroi i el supermalva­t ”, reflexiona Jordi Costa. “Spiderman és un adolescent, i la seva heroïcitat sempre ha tingut a veure amb aquest canvi hormonal; Superman és un personatge anacrònic, fins a tal punt essencial que no permet una immersió senzilla al costat fosc. Batman, en canvi, neix al costat fosc”, conclou Costa.

Santiago García, per la seva part, ofereix algunes claus: “L’important perquè un personatge pervisqui d’aquesta manera és que els seus trets elementals siguin mínims, molt senzills i molt potents. Per saber qui és Batman n’hi ha prou amb tenir la imatge de l’orfe impulsat per l’ànsia de revenja i la seva representa­ció visual”, assenyala al·ludint a la seminal mort dels pares del nen Bruce Wayne. “I cal dir que el de Batman és potser el primer gran disseny de la història dels superheroi­s, sorprenent en un moment tan primerenc del gènere, perquè situa el personatge des del seu origen en una estètica tenebrosa, de noi dolent, que majoritàri­ament no és compartida pels superheroi­s dels anys quaranta, i que trigarà dècades a convertir-se en moneda comuna”, assegura. Té sentit, doncs, que sobre aquest fonament aixequés el cineasta Nolan la seva trilogia cinematogr­àfica, exaltadame­nt operística.

 ?? WARNER BROS PICTURES ?? El Batman cinematogr­àfic de Christophe­r Nolan, enèsima encarnació del superheroi fosc
WARNER BROS PICTURES El Batman cinematogr­àfic de Christophe­r Nolan, enèsima encarnació del superheroi fosc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain