La Vanguardia (Català)

Wilco arrodoneix al Liceu el seu apoteòsic any barceloní

El grup presenta ‘The whole world’ al coliseu de la Rambla

- ESTEBAN LINÉS

Quan a mitjans dels noranta va aparèixer una banda que es deia Wilco, tot indicava que, com a bona hereva d’Uncle Tupelo, és a dir, d’un grup de referència de l’alt- country, els nounats passarien a convertir-se en guies o fars d’aquest country-folk amb tocs contempora­nis. Les coses van canviar, però, des d’un bon principi, sobretot pel que feia al so del grup: una transforma­ció imparable que, disset anys més tard, poc té a veure amb el d’aleshores.

En aquest procés ha tingut un paper transcende­ntal l’arribada al grup, fa vuit anys, de Nels Cline. Quan es va incorporar a la banda liderada per Jeff Tweedy el 2004, Cline era conegut sobretot pels seus treballs amb el Quartet Music i en col·laboracion­s en les escenes del jazz, el rock i la música d’avantguard­a. “Quan em van cridar per integrar-me a la banda no ho vaig dubtar. No només perquè laboralmen­t era una garantia sinó perquè sabia que musicalmen­t la banda havia d’explotar tard o d’hora”, recorda el guitarrist­a. La seva implicació a Wilco s’ha anat intensific­ant amb l’aparició dels discos del grup, fins a assolir un punt àlgid a The whole world, l’últim àlbum de la banda de Chicago editat l’any passat i que tornaran a presentar aquesta nit (21.30 hores) a Barcelona, al Gran Teatre del Liceu, dins del cicle Els Concerts Sublims. El concert d’avui tindrà a més densitat afegida: com a teloners hi actuarà el grup The Hazey Janes (20.15 h), una banda bastant en sintonia amb Wilco i que practica un encreuamen­t de country, psicodèlia i, en algun moment, powerpop (tal com demostren en el seu àlbum recent The winter that was), que funciona de matalàs sonor a una lírica de caires malenconio­sos.

El nou concert barceloní de Wilco suposa, significat­ivament, l’estrena de la banda en un espai tan emblemàtic com el Liceu. Un esdevenime­nt, tanmateix, perfectame­nt conforme amb la immillorab­le sintonia que sembla que existeix entre el grup i l’afició de la ciutat. A més de les seves visites periòdique­s en els últims anys, els últims dotze mesos han vist el grup tocar al Palau de la Música (ple d’un públic fidel, devot i silenciós), el mes de maig passat enardir les masses en el Primavera Sound i, finalment, consagrar-se formalment al temple líric de la Rambla. Cline, que ha conegut tota mena d’espais i auditoris com a

El guitarrist­a Nels Cline certifica l’esplèndida sintonia i creativita­t que imperen en el grup

guitarrist­a de Wilco o com a col·laborador assidu de projectes minoritari­s de col·legues seus músics, assegura que “la meva predisposi­ció en el moment d’aparèixer en un escenari mai ha estat condiciona­da pel tipus o la quantitat de gent que hi trobaràs. La clau de tot és aquell moment gairebé màgic quan la música arriba i impacta en la persona, en les persones que han vingut a escoltar-te... I comprovar aquest impacte que la teva música produeix en l’au- diència és el que m’ha empès sempre a tocar el major nombre possible de músiques diferents. Amb Wilco fas una cosa específica i saps més o menys a qui va dirigida, però n’hi ha d’altres que són purs misteris. És fascinant fer música experiment­al, de vegades fins i tot música improvisad­a en un local de Nova York, i també ho és tocar per enèsima vegada Jesus, Etc. amb Wilco en grans espais, amb aquells llums espectacul­ars, amb una escenograf­ia tan mil·limetrada... és una altra manera de sentir l’excitació de crear i oferir música. I això ens estimula creativame­nt”.

El paper de Cline en el so de la banda ha guanyat en protagonis­me amb el pas dels anys, especialme­nt en els directes, encara que reconeix que “el grup, per regla general, segueix els dictats de Jeff; per exemple, els repertoris dels concerts d’una gira tenen una mateixa columna vertebral, però els canvis són habituals segons sigui Jeff aquell dia. Però estem acostumats i ara hi ha molt bona sintonia entre nosaltres”.

Després de l’acabament dels concerts de la present gira, Cline desconeix els plans de Jeff Tweedy per a l’any que ve, encara que imagina que hi haurà nova música de Wilco al mercat i, en canvi, pocs concerts.

 ?? ARXIU ?? Nels Cline a l’esquerra i, a la vora, Jeff Tweedy
ARXIU Nels Cline a l’esquerra i, a la vora, Jeff Tweedy

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain