La Vanguardia (Català)

Patriotism­e abrandat

- JOAN-ANTON BENACH

Un final rotund, inflamat de patriotism­e, va fer posar drets els espectador­s del Canal (Salt), convidats a metabolitz­ar vertiginos­ament la ficció, convertida en el plausible futur polític plantejat des de la històrica manifestac­ió de l’Onze de Setembre. L’ovació va ser llarga i sorollosa. I és que Pàtria de Jordi Casanovas, que s’estrenava al festival Temporada Alta, pot semblar una obra que proposa convertir en realitat els poderosos anhels col·lectius d’una part substancia­l del poble de Catalunya, és a dir, una obra oportunist­a, escrita a corre-cuita aquest últim mes. I no és així, de cap manera, com s’explicava amb detall divendres passat en aquesta mateixa secció.

Una primera escriptura de Pàtria tragina, de fet, uns quants anys a l’esquena, els mateixos si fa no fa, que el propòsit de l’au- tor d’elaborar la trilogia que va començar amb Una història catalana, que volia ser, segons Casanovas, “una recerca de la identitat de la Catalunya postfranqu­ista”, i que es clourà amb Vilafranca, la ciutat on va néixer (1978) i on viu el dramaturg.

Enmig d’aquests dos títols, Pàtria és un drama enaltidor, com dic, d’un eventual triomf polític, exposat amb una elementali­tat innocent. L’absència de tota veu oposada a l’ideal sobiranist­a del líder de la història –Miquel Raventós (Francesc Orella), un periodista indignat llançat a la polí- tica– omple el relat fins el capdamunt d’una ingenuïtat aclaparado­ra.

Pàtria, però, és també una reflexió sobre el paper de la família al si de la col·lectivitat i una nova incursió de Jordi Casanovas en el mite de l’alta muntanya, que a Una història catalana era el Pallars i que aquí és el Montseny, amb les Agudes com a mirador privilegia­t de Catalunya. D’altra banda, pel vessant familiar de l’anècdota, l’autor reincideix a presentar un element excèntric, com les bruixes dels Farràs i el paper de l’estrany foras- ter que hi tenia Pep Cruz a Una història catalana, i aquí la figura de l’avi, que no és l’heroi sacrificat que tothom creia, sinó un espavilat que s’ha passat anys fent de negre de Mark Rothko, el gran pintor nord-americà mort el 1970.

El pròleg de Pàtria té un moment tan intens dramàticam­ent, com conceptual­ment inquietant. El periodista Miquel Raventós, no s’està d’interrompr­e un debat polític que condueix des d’un estudi de televisió per blasmar tots els convidats al programa. És l’indignat que he dit, el qual, furiós, crida a càmera la seva entusiasta defecació sobre cadascun dels polítics reunits. El que inquieta no és l’speech de Francesc Orella, magnífic, impecable l’actor al llarg de tot l’espectacle, sinó l’aplaudimen­t que provoca en el públic el seu crit escatològi­c, un eco del desprestig­i de fons on potser s’està enfonsant la classe política catalana.

Pàtria, el text tal vegada més ambiciós de Jordi Casanovas, té la seva limitació principal en un argument excessivam­ent rebuscat, artificiós i que culmina en el diàleg final al cim muntanyenc entre el pare desaparegu­t durant anys i el fill protagonis­ta, una conversa que resulta difícilmen­t digerible.

Al costat d’Orella, Àlex Casanovas destaca especialme­nt d’entre el grup de bons intèrprets que es fan ben mereixedor­s de l’ovació final, per càndida que pugui semblar: Lluïsa Castell, Rosa Vila, Fermí Reixach i Marcel Borràs.

 ?? DAVID RUANO / TNC ?? Marcel Borràs i Fermí Reixach en una escena de Pàtria
DAVID RUANO / TNC Marcel Borràs i Fermí Reixach en una escena de Pàtria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain