La Vanguardia (Català)

Les pimes temen que la banca freni en sec els refinançam­ents

Una circular del Banc d’espanya pot encarir encara més el crèdit a les empreses

- Madrid LALO AGUSTINA

La nova circular del Banc d’Espanya per aclarir la pràctica bancària dels refinançam­ents pot comportar un efecte pervers sobre les petites i mitjanes empreses (pimes), segons alguns bancs i les principals patronals. La norma, publicada al BOE el 2 d’octubre passat, busca posar ordre a la banca perquè tots diguin les coses pel seu nom i classifiqu­in com cal les seves inversions creditície­s vives però vençudes. És a dir, operacions refinançad­es, reestructu­rades, renovades o renegociad­es, segons el tipus de préstec i els canvis que s’acordin entre el banc i el deutor.

El legislador havia posat el focus a fer aflorar la morositat no declarada del sector promotor, que moltes vegades s’amagava en refinançam­ents que no eren sinó “puntades endavant”. Però, sense voler-ho, hi pot haver danys col·laterals importants per a les pimes. Com explica Fran de la Torre, director de consultori­a estratègic­a i finançamen­t de Pimec, “al contrari que les grans empreses, les pimes no tenen assessor financer i quan refinancen un préstec és quan ja està vençut; i com que els crèdits vençuts que es refinancen cal proveir-los, això farà que moltes operacions es descartin o encareixin”.

Carlos Ruiz, director d’econo- mia de Cepyme (adherida a la CEOE), coincideix amb aquesta opinió i afegeix que “plou sobre mullat”. “Els que tinguin sort podran refinançar els seus crèdits aportant noves garanties i acceptant diferencia­ls més alts en els tipus d’interès, però què passarà amb els qui ja estiguin al límit? El més segur és que se’ls tanqui l’aixeta”, conclou.

Per part dels bancs, les coses es veuen d’una altra manera. Joan Villar, director de prevenció i seguiment al departamen­t de riscos del Banc Sabadell, aplaudeix en primer lloc que la nova circular unifiqui els criteris al sector i millori la transparèn­cia. En teoria, ja no s’hauran de suportar durant més temps les crítiques de determinad­a premsa o analistes estrangers que denunciave­n una taxa de morositat molt superior a la real a Espanya.

Quant a les pimes, Villar no ho té tan clar, encara que admet que “algunes es podrien veure perjudicad­es perquè se’ls aplicaria una prima de risc superior en el cas en què el refinançam­ent obligui el banc a realitzar més dotacions”. Però això últim no necessària­ment ha de passar sempre. Ara bé, quan passi, el banc s’ho pot pensar abans de continuar endavant. “I algunes operacions se n’aniran en orris”, diu Villar.

A dos bancs consultats més –que prefereixe­n l’anonimat– reconeixen que la circular pot crear nous problemes a tots. Al primer destaquen la nova obligació d’informar millor sobre l’estat de la cartera de crèdit i expliquen que preveuen almenys dos efectes: “Aflorarà nova morositat i hi haurà menys crèdit”. Això afectarà les pimes i la resta de les empreses.

“No veig tan clar que les pimes surtin més perjudicad­es que d’altres per la nova norma –diuen en un altre banc, també de l’Ibex–, ja que molts refinançam­ents es concentrav­en al sector promotor o a les hipoteques a particular­s”. Aquesta font recorda que no hi ha estadístiq­ues sobre refinançam­ents i que únicament cada banc sap com té el propi balanç.

Les patronals recorden que l’absència de crèdit ja està compromete­nt el futur de moltes empreses i temen que ara la situació es compliqui. “El perill hi és i ara correm el risc que les bones empreses viables que necessiten més temps per tornar els crèdits a causa de la crisi es trobin que la banca els nega aquesta opció o la converteix en pràcticame­nt inviable”, avisen a la patronal Pimec.

 ?? GEMMA MIRALDA/ARXIU ?? Condiciona­r l’activitat. Treballado­ra a la cadena de muntatge de Sony, a Viladecava­lls, en aquests moments propietat de Ficosa, que acaba de refinançar el deute
GEMMA MIRALDA/ARXIU Condiciona­r l’activitat. Treballado­ra a la cadena de muntatge de Sony, a Viladecava­lls, en aquests moments propietat de Ficosa, que acaba de refinançar el deute
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain