La Vanguardia (Català)

La troica, procliu a donar dos anys més de termini a Grècia en el seu ajust

- PARÍS / TÒQUIO Agències

Els experts que formen la troica –nom que al·ludeix als representa­nts de l’FMI, el BCE i la Unió Europea en les negociacio­ns amb els països de la perifèria europea– sembla que han conclòs que Grècia necessita dos anys suplementa­ris per dur a bon terme l’ajust en el qual es troba, segons publica el setmanari Der Spiegel, que alguns qualifique­n cada vegada més com l’òrgan oficiós del Govern alemany. Aquest termini suplementa­ri permetria a Grècia aplicar les retallades en la despesa pública i abordar reformes estructura­ls sense ofegar un creixement que es manté anèmic justament per les receptes emanades de la troica.

L’FMI és partidari obert de concedir aquest termini, mentre que els representa­nts del BCE han acabat per afegir-se a les seves tesis. També els representa­nts de la UE, si bé la seva situació és més compromesa atesa l’existència d’un nucli de països de l’eurozona –Finlàndia, Holanda i, esclar, Alemanya– que es mostren reticents a concedir més temps a l’Executiu que dirigeix Antonis Samaràs.

A Tòquio, ahir, ja en les hores finals de la reunió anual de l’FMI i del Banc Mundial, la seva directora executiva, la francesa Christine Lagarde, va posar en guàrdia les economies emergents, que pel que sembla són ja en una fase de clar rescalfame­nt com a conseqüènc­ia de les polítiques monetàries dels bancs centrals dels Estats Units –molt especialme­nt, a causa de les seves operacions de quantitati­ve easing–, la Unió Europea i el Japó. Lagarde va dir en veu alta el que tots saben: “Les polítiques monetàries acomodatíc­ies als països rics podrien alimentar fluxos de capitals volàtils cap a les economies emergents”. I va esmentar de forma específica el Brasil, país que ha denunciat ja en diverses ocasions la política de liquiditat de la Fed, que governa Ben Bernanke.

Lagarde va assenyalar que part del que s’esdevé té a veure amb els bancs centrals dels emergents, que mantenen els tipus d’interès alts, amb la qual cosa atreuen sumes importants de capitals dels països rics. Lagarde va qualificar de legítimes aquestes polítiques de tipus alts, ja que altrament, aquestes economies es reescalfar­ien encara més. Tanmateix, va evitar denunciar les polítiques de Bernanke, com sí que li reclamen els representa­nts d’aquests països emergents. La directora del Fons manté un equilibri precari en aquestes qüestions, ja que ha animat segons com es miri aquestes polítiques de liquiditat.

 ?? HARUYOSHI YAMAGUCHI / BLOOMBERG ?? Christine Lagarde
HARUYOSHI YAMAGUCHI / BLOOMBERG Christine Lagarde

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain