La Vanguardia (Català)

Pròspera i viable

- Heribert Padrol Munté H. PADROL MUNTÉ, advocat i inspector de Finances de l’Estat en excedència

Hi ha debats que, desproveït­s de càrrega ideològica, no tenen gaire contingut. Davant la qüestió de si una Catalunya amb Estat propi seria o no viable, cal preguntar-se d’acord amb quines dades o previsions podria no ser-ho. El dubte no és tant si seria viable o no, sinó el nivell de prosperita­t que podria assolir.

Com no pot ser pròspera una nació que, tot i patir durant molts anys un dèficit fiscal anual superior al 8% del seu PIB (més de 16.000 milions d’euros), té una economia d’una dimensió semblant a la de Portugal? Una nació que té un PIB per càpita (dades correspone­nts a l’any 2009) que la situa en relació amb la mitjana de la zona euro en un índex de 109 (9% per sobre), situant-se Espanya en un índex de 94. I que en relació amb el conjunt de la Unió Europea, se situa en un índex de 121, disposant d’una forta capacitat exportador­a (26% del seu PIB) i amb més població que altres 12 estats de la UE.

D’on podrien sorgir les possibles amenaces econòmique­s? Teòricamen­t, dels anomenats costos de la transició. M’estic referint als possibles boicots a béns i serveis produïts per empreses catalanes i fins i tot a una hipotètica sortida de Catalunya de la mateixa Unió Europea.

Cal advertir que aquestes hipotètiqu­es situacions negatives serien conseqüènc­ia de represàlie­s. No d’un normal esdevenir de la situació econòmica o d’una anàlisi racional de la situació, sinó de reaccions irades que, per definició, és molt difícil que s’acabin produint i es mantinguin en el temps, amb capacitat d’impacte, en un món tan interrelac­ionat com el nostre. En qualsevol cas, la prudència és important. En aquest sentit cal entendre i fer costat a aquells empresaris que es puguin sentir inquiets per la situació. Però aquests hipotètics costos de la transició són conseqüènc­ia d’un discurs de la por. I no és aconsellab­le modificar la conducta pròpia per aquest motiu. La prudència és una virtut, la por no.

En relació amb la Unió Europea, què cal dir de la possibilit­at que Espanya hi veti la permanènci­a de Catalunya? Doncs que aquesta situació no tindria cap sentit. La sortida de Catalunya de la UE no és obligatòri­a des d’un punt de vista legal, tal com va recordar recentment la vicepresid­enta de la Comissió Europea. A més, la Unió Europea és marcadamen­t expansiva des del punt de vista territoria­l, i no té per tant cap interès que surti del seu espai un país amb una economia potent i que està aplicant la normativa comunitàri­a des de fa dècades.

Em sembla, doncs, un disbarat pensar que Espanya pugui aconseguir, fruit d’una hipotètica enrabiada i no d’una reflexió racional i estratègic­a, que els seus socis li permetin exercir un possible veto al fet que Catalunya continuï dins de la Unió.

Una darrera reflexió s’ha de fer en relació amb la permanènci­a de Catalunya a la UE i a la zona euro. La configurac­ió de Catalunya com a Estat propi aconsellar­ia que el dèficit fiscal català no s’eliminés de cop. El més lògic és plantejar un període transitori per reduir-lo al llarg d’una sèrie d’anys. Però un escenari de veto espanyol a la presència de Catalunya a la UE i a l’euro impediria aquesta solució intel·ligent. És a dir, que en aquest poc probable escenari, tant Catalunya com l’Estat espanyol tindrien molt a perdre. Aplicant la teoria de jocs, i tenint en compte que l’opinió de les institucio­ns comunitàri­es comptaria molt en un possible escenari de perjudici mutu i de conjunt, no és mínimament previsible l’esmentada sortida de Catalunya de la UE.

Una referència final a les pensions. El dret a cobrar una pensió està basat en el fet d’haver cotitzat durant un determinat període de temps. Però una cosa és el que dóna dret a cobrar una pensió pública i una altra de ben diferent és com aquesta es finança. M’explico: les pensions futures es pagaran amb les cotitzacio­ns de les persones que treballin en el futur. El fons de reserva de la

Dir que estan en risc les pensions actuals i les futures en un Estat català és, a més de fals, lleig

Seguretat Social, sense perjudici que ens en correspong­ui una part (també del deute públic), és quantitati­vament poc rellevant a aquests efectes. I en quin país estaria més segur el finançamen­t futur de les pensions? En una Catalunya amb un elevat PIB per càpita i amb una forta capacitat exportador­a o en una Espanya amb pitjors ràtios econòmique­s?

Sens dubte, a Catalunya. La referència que l’obtenció d’un Estat propi per a Catalunya és un risc per als actuals i per als futurs pensionist­es catalans constituei­x un argument que, a més de lleig, és fals.

 ?? XAVIER GÓMEZ/ARXIU ?? Riscos i costos. En un escenari negociat, ni Catalunya ni Espanya hi tenen gaire a perdre
XAVIER GÓMEZ/ARXIU Riscos i costos. En un escenari negociat, ni Catalunya ni Espanya hi tenen gaire a perdre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain