La Vanguardia (Català)

Telefónica canvia d’estratègia per recuperar el mercat nacional

El grup ven actius, redueix preus i comparteix inversions en la nova etapa

- MAR DÍAZ-VARELA Madrid

Telefónica ha capgirat la seva estratègia com un mitjó per afrontar la pèrdua de competitiv­itat que havia patit a Espanya. La suma del seu deute i la davallada del consum (-7,9% interanual el primer semestre) provocada per la crisi a Espanya s’havien traduït en un descens dels beneficis del 34% (fins a 2.075 milions) el

El grup comparteix amb Jazztel la inversió en fibra òptica i altres infraestru­ctures

primer semestre. La renúncia al dividend no ha parat la rebaixa del seu ràting a dos esglaons previ a l’investment grade. Davant d’aquesta situació, l’operadora ha accelerat la venda d’actius, ha canviat la política comercial, ha transforma­t l’estructura i replanteja­t la seva expansió per recuperar la quota perduda.

Així intenta fer front a les perspectiv­es d’un mercat madur per a les telecomuni­cacions com és Espanya, que s’ha convertit en el laboratori per a les telecos europees. El canvi d’estratègia es va iniciar fa una mica més d’un any, quan es va reorganitz­ar en cinc grans direccions territoria­ls amb autonomia per marcar la seva estratègia, els seus pressupost­os i les seves prioritats. Al febrer va decidir suspendre la subvenció de terminals, una cosa que va sorprendre el mercat, acostumat que les companyies regalessin els dispositiu­s en donar-se d’alta. A canvi finançava sense interessos i comerciali­tzava els telèfons d’una altra manera: així va aconseguir estalvis importants i va alliberar recursos. Després de la sorpresa inicial, Vodafone i Yoigo van seguir els seus passos setmanes després.

Tanmateix, per respondre a les queixes creixents dels seus clients sobre el servei, va decidir acostar els call centers per millorar la qualitat i reduir les reclamacio­ns, amb el consegüent estalvi de despeses de gestió. A més, va posar en marxa el Pla U, canviant les funcions dels empleats: prop de 7.000 empleats es van abocar a activitats comercials. Les despeses de personal es van reduir un 8,2% interanual fins a 1.150 milions pels estalvis derivats de l’ERO en el negoci fix. Telefónica España tenia 32.226 empleats el juny del 2012 (-8,4% interanual).

La nova estratègia va desembocar al setembre en un replan- tejament de les tarifes amb importants descomptes a través de Movistar fusió. Només es buscava reduir preus i proporcion­ar una oferta integrada de serveis per evitar la fuga de clients.

Però no es tracta només de canviar la política de vendes. A l’octubre, Telefónica ha forjat acords per canviar la seva política d’inversions. Així, compartirà amb Jazztel la inversió en fibra òptica i les infraestru­ctures, cosa que accelerarà la cobertura de la nova xarxa. Ara, la cobertura de fibra amb cent megues supera ja el 12% dels domicilis i oficines. Només en fibra, la companyia va invertir 256 milions el 2011, i el 2012 superarà els 300 milions. Telefónica va invertir 787 milions a Espanya el primer semestre (-12,7% interanual).

L’estratègia s’ha traduït en un important estalvi de costos de gestió i ha alliberat recursos, si bé el més important ha estat reduir el deute financer net, de 58.210 milions, el que l’havia convertit en una de les telecos més endeutades. Això la va obligar a cancel·lar el dividend al juliol –tot i que s’ha compromès a reprendre la remuneraci­ó a l’accionista el 2013, distribuin­t un dividend de 0,75 euros per acció (amb la intenció de pagar-lo en dos trams: un primer pagament el quart trimestre del 2013 i un pagament final el segon trimestre del 2014)–.

La reducció del deute l’ha forçat a un programa accelerat de venda d’actius per obtenir 7.000 milions abans de final d’any per augmentar el flux de caixa en prop de 28.000 milions i fer front als venciments de deute. Per això, va reduir la seva inversió a China Unicom el juny (1.129 milions), ha venut Atento (1.039 milions) i col·locarà en borsa un terç del seu negoci a Alemanya (entre 1.500 i 2.000 milions).

 ?? GUSTAVO CUEVAS / EFE ?? Amb la vista en el futur. La seu de Telefónica, a la Gran Vía de Madrid, vista des d’una cabina de telèfons
GUSTAVO CUEVAS / EFE Amb la vista en el futur. La seu de Telefónica, a la Gran Vía de Madrid, vista des d’una cabina de telèfons

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain