La Vanguardia (Català)

El CREI barceloní exporta investigac­ió per predir l’atur

- BARCELONA Redacció

Régis Barnichon és un economista que treballa com a investigad­or al Centre de Recerca en Economia Internacio­nal (CREI) de Barcelona, organisme constituït per la Universita­t Pompeu Fabra (la UPF) –de fet, el CREI es troba allotjat en el seu campus– i la Generalita­t de Catalunya. Aquesta setmana, Régis Barnichon, en col·laboració amb un altre economista, Christophe­r Nekarda, de la Reserva Federal dels Estats Units, han presentat un nou model de previsió per al càlcul de l’atur.

El ja anomenat model de previsió Barnichon-Nekarda és molt més precís que models anteriors i posa més èmfasi en el càlcul i maneig dels fluxos de la força de treball i de la seva situació en el mercat laboral que no de les grans magnituds econòmique­s i, en especial del creixement, com es feia fins ara.

El nou model, publicat a la Brooking Papers on Economic Activity recentment, ha estat qualificat com un 30% més precís que els models anteriors. L’estudi ha obtingut un important ressò en la premsa americana –també en la no especialit­zada; New York Times i The Wall Street Journal li han dedicat articles– i els coneixedor­s de la matèria el caracterit­zen com d’especialme­nt adequat per a períodes de recessió.

El CREI està dirigit per l’economista Jordi Galí i va ser constituït, en paral·lel amb la mateixa universita­t que l’acull i centres com la Barcelona Graduate School of Economics (BGSE) –de la qual el mateix Barnichon és professor– per consolidar Barcelona com un dels centres de difusió de la ciència econòmica.

El treball de Barnichon, entre d’altres, ve a corroborar l’activitat d’aquest organisme, una de les particular­itats del qual també és la seva autonomia de gestió dins del marc universita­ri. Al mateix temps, reforça la importànci­a de Barcelona com a focus emissor de capital humà d’alta qualitat en l’economia global.

 ?? ARXIU ?? Régis Barnichon
ARXIU Régis Barnichon

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain