La Vanguardia (Català)

“La incultura surt molt cara”

- VÍCTOR-M. AMELA

Què és un idiota? Deriva del grec idion, que significa “el que és propi d’un”: idiota és el que vol viure sense implicar-se en la seva societat.

Un exemple d’idiota.

Qui diu “passo de política”.

Per no passar-ne, ha portat escorta. Ara ja no. Ja veurem ara que caldrà pagar-li a canvi a ETA...

Com educaria davant la violència? Afrontant-la. Les baralles al pati de col·legi també poden ser molt educatives.

Sí? Si de nen bregues amb la violència, de gran sabràs utilitzar-la amb proporció. Si de nen no la coneixes, de gran pots matar algú per no haver après a dosificar-la.

És pegava gaire, vostè, de nen? Corria perquè no em peguessin. Jo pronunciav­a malament, parlava d’una manera estranya, llegia molt... era una rara avis! Per això em perseguien.

Avui imparteix lliçons d’ètica a joves. Què els ensenya? Que només la reflexió els protegirà de la propaganda. L’educació és imprescind­ible!

Quin principi bàsic els transmet? Racionalit­at. Ser racional en el tracte amb coses i raonable en el tracte amb persones.

Com s’educa bé?

No encomanant-los les nostres pors!

Què faria si fos ministre d’Educació? L’única revolució certa que conec és l’educació pública i la sanitat pública. Imposaria la idea que tothom és educable, i alguns paràmetres comuns a tot el país.

Perden autoritat els nostres mestres? L’autoritat es té per percussió o per persuasió. O violència o arguments seductors!

La gràcia és persuadir. Totes les persones són respectabl­es, però no totes les idees: faltar-li el respecte a una idea no és faltar-l’hi a la persona que la sosté. Argumentem!

Hi ha diferència entre ètica i moral? L’ètica reflexiona sobre la llibertat. La moral és el conjunt de valors pràctics imperants en una societat en un moment.

De la seva amistat amb el filòsof Cioran, què en va aprendre? Era provocador i divertit, el seu humor negre era d’una alegria ferotge.

Citi’m un dels seus aforismes. “El goril·la és un mamífer trist. Descendeix­o de la seva mirada”.

Sembla un tuit. Ell era partidari de l’aforisme i de l’epitafi, i és cert que els tuits s’assemblen a això. Tant de bo que amb la profundita­t de Cioran!

Què diu als joves sobre felicitat? Que és un horitzó cap al qual ens hem d’encaminar, però que sempre s’allunya... L’alegria, en canvi, és més a l’abast!

Guarden relació felicitat i diners? Si no tens res o tens massa coses, t’obsessione­s..., i això llasta la felicitat!

I amb la llibertat? L’ésser humà està condemnat a ser lliure: és la paradoxa. No pots no ser lliure!

Som més feliços ara o abans? Som més exigents. Abans per fer una trucada esperàvem que una operadora establís conferènci­a... I ara és tan fàcil trucar que ens emprenyem per una simple interferèn­cia al mòbil.

És veritat. Podem volar en poques hores a l’altre cantó de l’Atlàntic (que és sorprenent!), però ens enfadem per un lleu retard.

Sempre en volem més. La persona culta ho tenen més fàcil: no necessiten pagar-se un creuer o un viatge a un parc d’atraccions. N’hi ha prou amb un llibre, un passeig, una mirada. La incultura surt molt cara!

Ben vist. Tots ignorem més del que sabem i procurem remeiar-ho, però avui molts personatge­s populars es vanten de la seva ignorància, s’enorgullei­xen de ser incultes!

És incultura ofendre’s per la publicació d’unes caricature­s de Mahoma? O els ofesos s’encomanen de democràcia, o la resta ens encomanem de teocràcia. Cal optar. Si haguessin optat per no ofendre els creients, ni Galileu ni Giordano Bruno no haurien publicat res!

Hi ha relació entre moral i religió? La moral busca una vida millor, i la religió busca alguna cosa millor que la vida.

Un exemple? Una dona a l’Aràbia Saudita té prohibit conduir. Han convertit una norma religiosa en llei i coerció. Que decideixi ella, si és religiosa, no conduir!

També hi ha algunes coercions en democràcia... Per intentar evitar abusos d’alguns sobre d’altres, tendim a ser tan dolents com ens deixen ser.

Llàstima. Té menys mèrit el que actua bé en espera de recompensa (paradís) que el que ho fa sense esperar-ne.

L’amic Dragó ha estat pare amb 75 anys: cap objecció moral? És una aposta vital... El que seria immoral furtar-li a un fill part del seu llinatge.

Com és, això? Si una parella adopta un nadó de ventre llogat i li oculta el seu llinatge masculí, per exemple, està vulnerant els drets d’aquesta persona: té dret a conèixer el seu llinatge!

Un consell per educar els meus fills. No pretengui caure sempre simpàtic. L’heura creix bé si topa amb la resistènci­a del mur!

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ??
EMILIA GUTIÉRREZ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain