La Vanguardia (Català)

Rajoy confia en Arenas per refer els lligams amb Catalunya

L’exministre haurà de bastir ponts amb CiU després de les eleccions El president del TC advoca per un canvi constituci­onal per consens

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Mariano Rajoy ha encarregat a Javier Arenas que, després del cicle electoral d’aquesta tardor, busqui fórmules polítiques per reconduir les relacions amb Catalunya. Arenas va ser ministre d’Administra­cions Públiques i prèviament havia negociat els acords de descentral­ització del 1992.

No tot era economia. Va arribar la crisi política plantejada en el debat territoria­l amb l’aposta sobiranist­a d’Artur Mas i el president del Govern central s’ha trobat que en el seu gabinet no hi ha un interlocut­or clar que afronti el conflicte amb Catalunya des d’un punt de vista polític. Mariano Rajoy estava convençut que en l’actual legislatur­a la interlocuc­ió amb les autonomies es plantejari­a en l’àmbit econòmic, pels seus problemes per finançar-se, i va decidir unir els ministeris d’Hisenda i Administra­cions Públiques. Però Catalunya ha trastocat tots els seus plantejame­nts.

A falta de ministeri d’Administra­cions Públiques, de moment, Rajoy ha recorregut al seu vicesecret­ari per a la política autonòmica i local, Javier Arenas, perquè explori vies de diàleg que permetin reconduir el conflicte amb Catalunya. Mariano Rajoy busca ara interlocuc­ió política amb Catalunya, en vista que l’oferta d’una futura revisió del finançamen­t no té recorregut, malgrat els ajuts que la Generalita­t està rebent per fer front als seus compromiso­s econòmics.

Rajoy, que ja va recuperar Javier Arenas per al partit quan el resultat de les eleccions andaluses li va impedir de governar la Junta, vol ara que treballi al seu costat en la recerca de fórmules per reconduir el problema per la via política. A més, segons les fonts governamen­tals consultade­s, el president del Govern central tem que un triomf del nacionalis­me al País Basc en les eleccions de diumenge vinent, amb Bildu com a segona força política, augmenti les tensions territoria­ls, ja que els governs de les dues comunitats poden unir esforços en les seves demandes de més autogovern i el Govern central es pot trobar amb un problema polític redoblat a dins en tan sols una setmana.

Amb aquest nou encàrrec d’interlocuc­ió autonòmica, Javier Arenas ja va acompanyar el president del Govern el cap de setmana passat en el seu recorregut per Bilbao, Lugo i A Coruña. Un renovat protagonis­me polític del debat territoria­l que ja va col·locar Arenas com l’ombra dins del PP de la secretària general del partit, María Dolores de Cospedal, que compagina les seves funcions en el partit amb les de presidenta de la comunitat de Castella-la Manxa, la qual cosa dificul- tava una interlocuc­ió fluida amb la resta de comunitats autònomes.

Les mateixes fonts subratllen la llarga experiènci­a de Javier Arenas en política territoria­l, i que va ocupar el ministeri d’Administra­cions Públiques sota el Govern de José María Aznar, però prèviament, el 1992, va ser qui va negociar i va firmar els acords amb tots els partits, inclòs CiU, per fer la segona descentral­ització i l’ampliació de competènci­es a les autonomies (el anomenats pactes autonòmics).

Fins a tal punt valoren en el PP i en el Govern la figura de Ja- vier Arenas en aquest àmbit que hi ha un convencime­nt general que Rajoy, quan canviï el Govern –una cosa que les fonts consultade­s fixen no abans que es compleixi un any de les eleccions generals, d’aquí un mes–, incorporar­à com a reforma principal la figura d’Arenas al gabinet del president i que probableme­nt assumirà les competènci­es en matèria d’administra­cions públiques.

En qualsevol cas, Mariano Rajoy és conscient que la seva pretensió de preparar el terreny amb Javier Arenas per abordar un possible escenari de diàleg ha d’esperar a les eleccions catalanes del 25 de novembre.

Mentre això passa, tant el Partit Popular com el Govern central van llançar ahir una bateria d’advertimen­ts al president de la Generalita­t de Catalunya pel seu afany a convocar una consulta d’autodeterm­inació encara que el Govern central vetès un referèndum. L’Executiu de Mariano

APLICAR LA CONSTITUCI­Ó Cospedal no descarta la suspensió de l’autonomia per frenar el referèndum

EL PES DEL CODI PENAL Gallardón avisa a Mas que podria incórrer en un delicte de desobedièn­cia

EL PODER JUDICIAL La portaveu del CGPJ no veu infracció en la consulta: “A veure què és el que es convoca”

Rajoy no té intenció de recuperar en la reforma del Codi Penal que ha posat en marxa la considerac­ió de delicte la convocatòr­ia d’un referèndum no autoritzat, però el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, es va encarregar de recordar al president Artur Mas que convocar la consulta en contra d’una resolució del Tribunal Constituci­onal, fruit d’un recurs del Govern de l’Estat contra l’actuació del president català, seria delicte. La referència del ministre Ruiz Gallardón condueix al delicte de desobedièn­cia,

castigat amb penes de multa i inhabilita­ció per exercir un càrrec públic de sis mesos a dos anys. Tot i així, la portaveu del Consell General del Poder Judicial, Gabriela Bravo, va voler refredar el debat. Va recordar que la convocatòr­ia d’un referèndum il·le- gal va quedar despenalit­zada i va advocar per esperar “a veure què és el que es consulta”.

No obstant això, la número dos del PP, María Dolores de Cospedal, va assegurar que el Govern espanyol “utilitzarà tots els instrument­s legals al seu abast perquè no es cometi cap actuació il·legal”, i quan li van preguntar fins a tres ocasions si això incloïa la suspensió d’una autonomia si atempta greument contra l’interès general d’Espanya –una qüestió prevista a l’article 155 de la Constituci­ó–, Cospedal va insistir: “tots els instrument­s legals al seu abast”. Cospedal fins i tot va lamentar que Artur Mas “sembla que ja està presumint que el que vol fer és il·legal”.

I malgrat posar aquest argument sobre la taula, Cospedal va afegir que fins ara Artur Mas “no ha anat més enllà de les declaracio­ns”. Unes paraules amb què Cospedal pretén que no es caigui en l’estratègia que, segons el parer dels populars, pretén desenvolup­ar Mas: que es parli només del pretès referèndum “per tapar el fracàs econòmic i polític de la seva gestió”. Segons el parer de la número dos del PP, el president de la Generalita­t s’amaga darrere del referèndum per no haver de parlar sobre “com resoldrà els problemes econòmics de Catalunya, els educatius, els de la sanitat o la necessitat de fer ajustos pressupost­aris”. Des de la seu del PP, Cospedal va instar Mas que expliqui el seu projecte de recuperaci­ó econòmica. Una recuperaci­ó, va dir, “que no garanteix un projecte d’independèn­cia”, sinó al contrari, està convençuda que dificultar­à aquesta sortida de la crisi de Catalunya, tant si es planteja com si es fes efectiu.

 ?? DANI DUCH ?? Aliances iberoameri­canes. Mariano Rajoy va oferir ahir un dinar a la Moncloa al president electe de Mèxic, Enrique Peña Nieto, que visita Espanya per primera vegada
DANI DUCH Aliances iberoameri­canes. Mariano Rajoy va oferir ahir un dinar a la Moncloa al president electe de Mèxic, Enrique Peña Nieto, que visita Espanya per primera vegada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain