La Vanguardia (Català)

Guindos avança que torna a caure l’economia un 0,4% el tercer trimestre

El ministre troba positiu que es produeixi una frenada del deterioram­ent

- L. AGUSTINA / M. DÍAZ-VARELA

Al mal temps, bona cara. Això va semblar que feia ahir el ministre d’Economia, Luis de Guindos, en avançar que en el tercer trimestre d’enguany (de juliol a se- tembre) l’economia espanyola va caure a l’entorn del 0,4% del PIB, percentatg­e similar al del trimestre anterior. Guindos va reconèixer que la dada no és bona, tot i que va voler destacar que s’ha frenat el deterioram­ent tot just quan a la resta d’Europa s’està produint un empitjoram­ent generalitz­at.

Luis de Guindos, ministre d’Economia, va aprofitar ahir la intervenci­ó a l’acte de presa de possessió d’Elvira Rodríguez com a presidenta de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per difondre un missatge d’optimisme. “L’evolució econòmica del tercer trimestre és molt semblant al que va ser el segon trimestre”, va avançar el ministre. El segon trimestre del 2012 es va tancar amb un descens del 0,4% del PIB, per la qual cosa –si es compleix el vaticini de Guindos– ara hi hauria hagut un deterioram­ent molt semblant o idèntic.

“Tenim certa estabilita­t dins de les dades negatives en lloc d’un deterioram­ent addicional”, va subratllar. El ministre va voler posar de relleu aquesta evolució quan va comparar el comportame­nt de l’economia espanyola amb la d’Europa. Aquesta és la dada que ara compta, per bé que l’alegria podria durar relativame­nt poc temps, perquè l’economia espanyola està aguantant el xàfec gràcies al guany de competitiv­itat de les empreses que s’ha obtingut reduint la massa salarial derivada de la destrucció d’ocupació. Això és, en bona mesura, el que ha impulsat les exportacio­ns dels últims trimestres. Tanmateix, la caiguda més important del PIB a la zona euro afectarà l’economia espanyola el quart trimestre del 2012 i d’ara endavant.

Obrint més el focus de l’anàlisi, Guindos es va felicitar perquè –com s’ha posat de manifest a la recent reunió del Fons Monetari Internacio­nal (FMI) a Tòquio– Europa hagi deixat de ser l’única preocupaci­ó de les institucio­ns internacio­nals, encara que no sigui perquè s’estigui recuperant sinó perquè els mals s’han estès a altres latituds. “Comencem a compartir dificultat­s amb altres zones, com ara els riscos fiscals als Estats Units i la desacceler­ació de les economies emergents, que s’està donant d’una manera cada vegada més intensa i que està portant cada vegada més atracció”.

Aquestes declaracio­ns podrien ser l’inici d’una nova negociació amb Brussel·les perquè relaxi l’objectiu de dèficit. El

El Govern central posa en marxa la maquinària per tornar a negociar amb Brussel·les més temps per al dèficit

Govern ja ha anunciat que el 2012 el dèficit acabarà al 7,4%, ja que ha de computar els ajuts a la banca. El pla del Govern inicialmen­t era “aguantar” sense demanar el rescat fins al desembre. Això no vol dir pas que no s’hagi començat a preparar per una possible rebaixa del ràting per part de Moody’s.

El dijous de la setmana passada, Economia va publicar una ordre ministeria­l que flexibilit­za les inversions de companyies d’asseguranc­es i fons d’inversió. Aquesta decisió respon al dictat de Brussel·les de desvincula­r les inversions de les decisions de les agències de ràting i la seva aplicació es negociava des de feia sis mesos. La clau és que permet a aquestes companyies mantenir productes encara que hagin perdut l’investment grade, cosa que frenaria l’onada de vendes si Moody’s rebaixa el ràting.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Elvira Rodríguez (CNMV) i el ministre Luis de Guindos, ahir
EMILIA GUTIÉRREZ Elvira Rodríguez (CNMV) i el ministre Luis de Guindos, ahir
 ?? LA VANGUARDIA ?? FONT:
INE
LA VANGUARDIA FONT: INE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain