La Vanguardia (Català)

Lloyd Shapley

PROF. UNIVERSITA­T DE CALIFÒRNIA

-

El professor Lloyd Shapley, juntament amb el seu compatriot­a Alvin Roth, va guanyar ahir el premi Nobel d’Economia que concedeix el Banc de Suècia pels estudis en què aplica la teoria dels jocs a situacions de la vida quotidiana.

Uns programes crucials sobre donació d’òrgans són només una de les aplicacion­s pràctiques de les teories de combinació de mercats per les quals els nord-americans Alvin Roth i Lloyd Shapley van guanyar dilluns el premi d’Economia 2012 que, en memòria d’Alfred Nobel, concedeix el Banc de Suècia. La incorporac­ió d’estudiants a certes escoles i la combinació d’ocupadors amb els que busquen feina són altres exemples de la manera com Roth, de 60 anys, i Shapley, de 89, van aplicar separadame­nt la teoria dels jocs a la vida quotidiana.

El premi, de 8 milions de corones (930.000 euros), és un reconeixem­ent a “un exemple excel·lent d’enginyeria econòmica”. Tore Ellingsen, membre del Comitè del Nobel i professor de l’Escola d’Economia d’Estocolm, va destacar que les preguntes quan els recursos són escassos són: “Qui rep què? Quin treballado­r obté tal feina? Quin estudiant va a tal escola? Quin pacient obté un òrgan trasplanta­t?”. “La teoria de les combinacio­ns explica que el resultat depèn del procedimen­t d’ajust que es tria”, va declarar Ellingsen. El Banc de Suècia va explicar que Shapley havia fet servir la teoria dels jocs per estudiar i comparar diversos mètodes de correspond­ència i la manera d’assegurar que les combinacio­ns fossin acceptable­s per a totes les parts, incloent-hi la creació d’un algoritme especial.

Roth va continuar els resultats de Shapley en uns estudis empírics i va ajudar a redisse-

Les preguntes són quin treballado­r obté tal feina, o quin estudiant va a quina escola

nyar institucio­ns existents perquè els nous metges poguessin ser combinats amb hospitals, estudiants amb escoles o pacients amb donants d’òrgans. “Estic segur que quan vagi a classe, els meus estudiants estaran més atents”, va dir Roth, que ensenya a Stanford i a Harvard.

Roth, que estava dormint quan va rebre la trucada des d’Estocolm, va dir que el premi era inimaginab­le i inesperat: “Certament s’esperava que Lloyd Shapley fos premiat. Hauria estat un error greu no donar-l’hi. De manera que estic encantat de compartir-lo amb ell”. Va descriure el seu treball com l’estudi d’un “festeig”. “La teoria de combinació (...) té a veure amb la manera com obtens totes les coses que no pots escollir però que s’han de triar, com anar a la universita­t, casarse o aconseguir llocs de treball”, va declarar Roth. “No pots tenir tot el que vols, també has de fer alguna tasca de festeig i hi ha un festeig de les dues parts, i nosaltres estudiem els processos de col·locació de mercat pels quals es resolen aquests festejos”, va explicar. El premi Nobel d’economia, anomenat oficialmen­t premi Sveriges Riksbank en Ciències Econòmique­s en Memòria d’Alfred Nobel, va ser establert el 1968. No era part del grup original de premis al testament de Nobel, el 1895. L’aplicació de la teoria dels jocs a la vida quotidiana va portar Lloyd Shapley a estudiar “els millors matrimonis possibles per a un grup de solters”. El matrimoni es pot estudiar com la trobada entre l’oferta i la demanda.

 ??  ??
 ?? NORBERT VON DER GROEBEN / REUTERS ?? Lloyd Shapley, professor emèrit de la Universita­t de Califòrnia, i l’economista i professor Alvin Roth
NORBERT VON DER GROEBEN / REUTERS Lloyd Shapley, professor emèrit de la Universita­t de Califòrnia, i l’economista i professor Alvin Roth
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain