La Vanguardia (Català)

Euskadi i Catalunya

- Kepa Aulestia

Kepa Aulestia esbossa un escenari poc contemplat: “Paradoxalm­ent aquesta Euskadi que es mostra entre tèbia i freda respecte a l’efervescèn­cia independen­tista es troba potencialm­ent més a prop de formar un Estat propi de manera unilateral que aquesta Catalunya ofesa i impacient”.

La notícia que el Govern britànic i l’Executiu escocès han arribat a un acord per convocar un referèndum sobre el futur del que és una autonomia només des de fa deu anys ha cridat l’atenció per la claredat de la pregunta que es formularà –independèn­cia sí o no–, pel caràcter vinculant de la consulta i perquè tindrà lloc ni més ni menys que d’aquí a dos anys. És molt probable que Escòcia i els escocesos puguin esperar fins a la tardor del 2014 sense que el seu nivell d’autogovern s’alteri confiats que el plebiscit aclareixi per sempre el seu futur.

Però tot i que el president Mas i la resolució adoptada pel Parlament apunten també cap a la celebració de la consulta en el llarguíssi­m termini de la pròxima legislatur­a, és difícil imaginar com podrien esperar Catalunya i els catalans, al mig d’una crisi que es prolongarà durant els quatre anys del nou mandat, la celebració d’una incerta consulta que tingués lloc en el tram final d’aquest període sense que mentrestan­t la Generalita­t adquireixi més poder d’autogovern. Tot això sense cap garantia que en algun moment les institucio­ns centrals de l’Estat constituci­onal s’avinguin a avalar legalment la pretesa consulta, o que Brussel·les estigui realment en condicions d’intervenir mitjançant en el conflicte.

El sobiranism­e ha idealitzat la perspectiv­a d’un futur independen­t –en aquest cas amb Estat propi dins de la UE– com si la seva conquesta primer i la seva realitzaci­ó després estiguessi­n exemptes de costos i renúncies. No es tracta només que imagina i fomenta davant l’opinió pública un projecte sense penalitzac­ions, la qual cosa és comprensib­le. Passa que el dret a decidir sembla incloure l’obligació dels altres d’afavorir la seva consecució poc menys que gratifican­t-la. Si Catalunya emprèn un trajecte impulsat per la majoria del Parlament que sorgeixi de les urnes del 25 de novembre cap a una consulta decisòria per crear un Estat propi, haurà d’emprendre una estratègia que permeti a la Generalita­t no només assolir un acord final amb l’Estat constituci­onal, sinó empedrar el camí amb acords parcials que evitin la fallida pública i alleugin el mentrestan­t. El que resultarà difícil a Artur Mas és aconseguir que les altres parts s’avinguin a compartir aquesta última tasca amb el previ anunci que el desenllaç final ja està escrit en clau independen­tista. Sobretot perquè la Generalita­t tindria molt poc recorregut en una estratègia de fets consumats que forcés una sortida acordada a còpia de desenganxa­r a poc a poc Catalunya de la resta d’Espanya.

Al contrari, avui els catalans travessen per un estat de necessitat que alhora que enfurisma els ànims davant la indolència centralist­a els impossibil­ita per consumar el comiat. I es dóna la circumstàn­cia que, efectivame­nt, l’Estatut no ofereix la base legal suficient com perquè la Generalita­t es pogués desprendre a trossos de la matriu de l’Estat.

Paradoxalm­ent aquesta Euskadi que es mostra entre tèbia i freda respecte a l’efervescèn­cia independen­tista es troba potencialm­ent més a prop de formar un Estat propi de manera unilateral que la Catalunya ofesa i impacient. Senzillame­nt perquè els ciutadans bascos estem adscrits a una disciplina fiscal que depèn de les diputacion­s i del que aquestes, en conjunció amb el Govern basc, acorden transferir a l’Administra­ció central previ pacte amb ella.

De manera que una majoria política d’arrossegam­ent cap a l’independen­tisme no podria ser contrarest­ada internamen­t, o exigiria als resistents un compromís tan heroic que es tornaria testimonia­l si no migratori. Als catalans els passa gairebé el contrari, perquè els seus únics fets consumats poden ser els vots sempre que es dipositin de manera aclaparado­ra. Perquè en el cas gens improbable que es produeixi un bloqueig immediat en les relacions entre Barcelona i Madrid serien els ciutadans de Catalunya alineats amb la consecució d’un Estat propi els qui haurien de donar testimoni èpic de la seva disposició a establir de facto un poder independen­t sense una altra base legal que el desbordame­nt constituci­onal. De manera que la majoria es veuria sotmesa en poc temps a una prova de força atroç en les seves conseqüènc­ies. Tret que aquesta majoria sigui tan aclaparado­ra en les eleccions –i per això prou transversa­l– com per convèncer Madrid via Brussel·les de fixar un calendari a l’escocesa amb avanços mentrestan­t.

 ?? JOMA ??
JOMA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain