La Vanguardia (Català)

Temes del dia

-

Les noves i equivocade­s normes que el Banc d’Espanya imposa a les entitats financeres; i la firma de l’acord entre Cameron i Salmond per a la celebració d’un referèndum sobre l’independèn-cia d’Escòcia.

EL Banc d’Espanya, que al seu dia va fallar en el control dels riscos immobiliar­is de la banca, fet que ens va conduir a la crisi bancària més greu de la història recent, es passa ara de frenada. Les noves normes que imposa a les entitats financeres per sanejar les seves carteres creditície­s posen en perill el conjunt d’empreses espanyoles, especialme­nt les petites i mitjanes. La situació és greu. Si el regulador del sistema financer no rectifica ràpidament les seves darreres normatives, seran molts els negocis que es veuran obligats a tancar les seves portes per falta de finançamen­t, segons han alertat diverses associacio­ns patronals.

El problema concret que ha disparat l’alarma, tal com informava ahir La Vanguardia, és la nova circular emesa pel Banc d’Espanya per aclarir la pràctica bancària dels refinançam­ents. Aquesta és una qüestió que hauria estat millor no tocar i deixar tal com està. En una situació de greu crisi com l’actual, el refinançam­ent de deutes a les empreses és un procés que beneficia la mateixa banca en primer lloc, perquè evita que augmenti la seva morositat, però per damunt de tot ajuda les empreses a resistir, a trampejar el temporal, fins que repunti la demanda interna, o puguin obrir nous mercats a l’exterior o cobrin dels seus creditors, mentre mantenen la seva activitat i, sobretot, l’ocupació. Tallar aquest cordó umbilical és un immens error. I aquest és el risc que existeix amb l’esmentada circular.

La intenció del Banc d’Espanya, en principi, pot semblar correcta, ja que pretén posar ordre a la banca per que tots anomenin les coses pel seu nom i classifiqu­in com cal les seves inversions creditície­s vives però vençudes, amb l’objectiu d’aflorar la morositat no declara- da al sector immobiliar­i. Però la norma, a més de perjudicar l’escàs sector immobiliar­i que encara resisteix, tindrà greus efectes col·laterals en el conjunt de les petites i mitjanes empreses espanyoles que depenen del crèdit bancari per sobreviure.

La funció de la banca ha de ser ajudar a créixer en temps d’expansió i a resistir en temps de crisi. Però la nova circular pot fer que això últim sigui impossible. Quan les petites i mitjanes empreses acudeixen al banc a refinançar un préstec és perquè, normalment, està vençut o pròxim al venciment. Com que la circular del Banc d’Espanya exigeix als bancs aprovision­ar els préstecs vençuts que es refinancin, fet que els suposarà treure diners de les seves reserves o dels seus beneficis, és més que probable que obliguin les empreses a establir noves pòlisses de crèdit, en condicions més cares i amb noves garanties, per renovar la seva línia de finançamen­t. I aquestes noves exigències, en la situació actual, seran pràcticame­nt impossible­s de complir per a bona part d’empreses, que molt probableme­nt es veuran forçades a dur els seus llibres al jutjat i presentar suspensió de pagaments.

El Banc d’Espanya sembla haver oblidat que l’economia espanyola funciona amb respiració assistida i que no pot restringir més el ja escàs finançamen­t de les empreses. En lloc de posar més bastons a les rodes, l’autoritat bancària espanyola hauria d’exigir als bancs que incremente­ssin el crèdit a l’economia–a les empreses i famílies– sobretot aquelles entitats que reben ajuts públics o que es refinancen al Banc Central Europeu a tipus d’interès de l’u per cent, que són la pràctica majoria. En la mesura que no ho faci, com no ho fa, agreuja cada dia més la crisi i l’atur.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain