La Vanguardia (Català)

Apel·lar al consens

El president del TC recorda que la sobirania és del poble espanyol

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

El president del Tribunal Constituci­onal, Pascual Sala, augura una reforma de la Constituci­ó apel·lant al consens constituci­onal que ja es va produir l’any 1978,

El debat sobre la reforma de la Constituci­ó espanyola, reobert després del clamor que va expressar Catalunya en l’última Diada i l’aposta sobiranist­a liderada pel president Artur Mas des de la Generalita­t, ha arribat als mateixos pares de la Carta Magna del 1978.

“La transició no es va esgotar amb la Constituci­ó i, en certa manera, la seva exigència continua sent avui molt viva en la nostra circumstàn­cia actual”, assegura Miquel Roca, representa­nt de CiU en la ponència constituci­onal, en el missatge que ahir es va llegir al Congrés en l’homenatge que es va dedicar als ponents de la Constituci­ó. “Els textos passen, les lletres poden quedar sense contingut real –afegeix la missiva de Roca, que no va ser present a l’acte–, és el seu esperit el que les manté vigents per sobre del pas del temps. I l’esperit de la transició, el del valor de l’acord, el de la voluntat integrador­a, la del reconeixem­ent del pluralisme i de la diversitat com a garantia d’estabilita­t i de progrés, continuen sent avui valors absolutame­nt imprescind­ibles”.

Roca tanca el seu missatge amb un desig: “Els bons exemples no s’haurien d’oblidar mai. Recuperem l’esperit de la transició”. Però prova que el debat ca- talà ha generat una polèmica molt viva és que el diputat socialista Rafael Simancas va reaccionar tot seguit: “Roca reivindica l’entesa de la transició en una carta al Congrés dels Diputats agraint un premi. Que n’enviï una còpia a Artur Mas...”.

El president del Tribunal Constituci­onal (TC), Pascual Sala, present a l’acte, va augurar una reforma de la Constituci­ó apel·lant igualment al consens constituci­onal del 1978, però deixant molt clara la vigència d’algun dels seus preceptes: “No cal canviar cap Constituci­ó.

“Els textos passen, les lletres poden quedar sense contingut real”, diu Roca de la Carta Magna

Però la Constituci­ó, com totes les normes, és susceptibl­e de modificaci­ó i quan calgui, i cal modificar la Constituci­ó en alguns extrems. Penso que el consens de les forces polítiques i la responsabi­litat de tots els polítics i ciutadans així ho faran”.

Ara bé, Sala va assegurar que qualsevol decisió no pot ser només dels catalans, sinó del conjunt dels espanyols. “En la sobirania, el subjecte constituen­t a Espanya és el poble espanyol, i la Constituci­ó és ben clara sobre això”, va assegurar el president del TC esgrimint una tesi que també comparteix­en tant el PP com el PSOE.

El president del Congrés, Jesús Posada, va llançar “una crida urgent a actualitza­r l’esperit de la transició”. “Estic convençut que, igual com vam ser capaços el 1978 de construir una democràcia avançada vencent les dificultat­s que s’oposaven a aquell projecte, podrem superar la crisi que ara ens afecta, però per això necessitem fer servir els mateixos instrument­s que vam fer servir el 1978, que no són altres que el consens i l’esperit de concòrdia”, va dir Posada, que va lliurar una rèplica de L’abraçada de Juan Genovés als familiars dels ja desaparegu­ts Manuel Fraga, Jordi Solé Tura, Gregorio Peces-Barba i Gabriel Cisneros. També es va reconèixer la figura de Fernando Abril Martorell, vicepresid­ent d’Adolfo Suárez.

L’acte, organitzat per la Fundació Institut de la Cultura del Sud, va quedar deslluït per les absències, ja que no hi van assistir cap dels tres ponents de la Constituci­ó vius. La periodista Pilar Cernuda va recollir els premis de José Pedro Pérez Llorca i Miquel Roca, de qui va llegir el seu missatge, mentre que Miguel Herrero de Miñón va enviar un telegrama d’agraïment. Tampoc no hi va assistir un altre dels premiats, Alfonso Guerra, ni el president d’honor de l’esmentada fundació, Felipe González.

 ?? KOTE RODRIGO / EFE ?? El nét de Manuel Fraga rep el premi de mans de Jesús Posada i en presència de Pascual Sala
KOTE RODRIGO / EFE El nét de Manuel Fraga rep el premi de mans de Jesús Posada i en presència de Pascual Sala

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain