La Vanguardia (Català)

Cameron evita que els escocesos puguin optar per la sobirania fiscal

- VE DE LA PÀGINA ANTERIOR

els sondejos, desitja la majoria de votants, i podria ser una sortida en cas que guanyés el no, però Londres no volia aquesta opció.

A canvi, Cameron ha acceptat que sigui el Parlament escocès qui elabori la llei amb els detalls del plebiscit (text exacte de la pregunta, despeses de campanya...), i que hi puguin participar els joves majors de 16 anys, en principi més proclius al divorci amb Londres. Una comissió electoral –integrada per representa­nts de tots els partits– estudiarà el text i tindrà jurisdicci­ó per efectuar esmenes amb l’objectiu d’aconseguir la màxima claredat en la pregunta i que hi hagi un resultat nítid que no doni lloc a confusió. O independèn­cia o unió.

“Es tracta de la decisió correcta per a Escòcia i per a la resta del Regne Unit –va dir Cameron després de la firma dels acords–. Sempre he volgut ser just amb el poble d’Escòcia, que el 2011 va donar la majoria absoluta a un partit que va proposar en el seu programa un referèndum sobre la independèn­cia. Li he donat aquest referèndum, i la meva missió és que el resultat sigui decisiu i perfectame­nt legal”. Dit això, el primer ministre britànic va destacar que “resoltes les qüestions de procedimen­t, entrarem ara en els arguments i defensaré apassionad­a- ment la meva convicció que estem millor junts que separats”.

Salmond va aplaudir per la seva part la celebració del referèndum com “la decisió més transcende­ntal que els escocesos pren-

ARA O... Si triomfa el no, la independèn­cia quedarà aparcada durant generacion­s

drem des de fa diversos segles”. El primer ministre d’Escòcia es va mostrar optimista “sobre la base de convèncer la gent que la separació serà el millor tant en ter- mes econòmics com en termes socials, i de presentar la visió de país pròsper i compassiu”. El líder de l’SNP ha deixat molt clar que no vol un escenari ambigu a l’estil del Quebec, que no es poden estar plantejant qüestions tan transcende­ntals de manera periòdica, i es tracta, per tant, d’“una oportunita­t única per a la nostra generació”.

Si guanyés el sí, començarie­n unes complexes negociacio­ns entre Londres i Edimburg sobre la defensa, la moneda, les armes nuclears, el deute del país, la religió, la reina i la Unió Europea. Si triomfés el no, el somni de la independèn­cia quedaria enterrat per molt de temps.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain