La Vanguardia (Català)

Cuba condemna Carromero a quatre anys per l’homicidi de dos opositors

La vídua de Payá exculpa el dirigent del PP i insisteix a implicar el règim

- L’HAVANA. Agències

A cavall entre la petició del fiscal, set anys, i la de la defensa, l’absolució, l’espanyol Ángel Carromero va ser condemnat ahir a quatre anys de presó per l’homicidi imprudent de dos dissidents cubans, Oswaldo Payá i Harold Ce-pero, fets que es van produir el 22 de juliol passat.

Que la pena sigui inferior a cinc anys entreveu una sortida per al vicesecret­ari general de les Noves Generacion­s del PP, que conduïa el vehicle en el qual viatjava juntament amb els dissidents i el líder de la democràcia cristiana sueca Jens Aron Modig, i que va acabar estavellan­t-se contra un arbre de la carretera entre Las Tunas i Bayamo, a la província de Granma.

La possibilit­at que les autoritats indultin Carromero és remota, però no tant que sigui condemnat a l’expulsió del país sense passar més temps del que fa que és a la presó com a preventiu al centre de detenció prolongada 100 i Aldabó. O que, en virtut d’un conveni bilateral, sigui extradit a Espanya per complir la condemna sota algun tipus de vigilància penitencià­ria però sense necessitat d’ingressar a la presó, van indicar fonts diplomàtiq­ues.

De fet, els ministres d’Afers Exteriors d’Espanya i Cuba, José Manuel García-Margallo i Bruno Rodríguez, van acordar el 27 de setembre passat, quan es van reunir a Nova York amb motiu de l’Assemblea General de les Nacions Unides, que parlarien altre cop per valorar la sentència una vegada que fos dictada.

Segons la sentència de la sala primera penal del Tribunal Provincial de Granma es considera provat que l’accident en el qual van morir Payá i Cepero es va produir “com a conseqüènc­ia de la conducta imprudent” de Carromero, que era qui conduïa.

Les autoritats cubanes van atribuir l’accident a la velocitat excessiva amb què suposadame­nt conduïa Ángel Carromero i, en un vídeo difós pel Govern de Cuba dies després del seu arrest, l’ara condemnat va admetre que va perdre el control del vehicle en agafar un sot, però no va aclarir a quina velocitat circulava. En l’esmentat enregistra­ment, la veracitat del qual qüestiona la dissidènci­a cubana, Carromero va demanar a la comunitat internacio­nal que evités utilitzar el cas amb finalitats polítiques i va negar que un altre vehicle els colpegés per darrere.

L’altre superviven­t, Aron Modig, va poder tornar al seu país dies després de l’accident. Modig va al·legar que dormia en el moment del sinistre i va assegura que en tenia records borrosos. A més a més, va declarar a alguns periodiste­s que era a Cuba per motius polítics, i es va disculpar públicamen­t per haver lliurat quatre mil euros als dissidents i haver participat en activitats “il·lícites”.

Amb tot, la família d’Oswaldo Payá, premi Sàkharov de drets humans, ha qüestionat el procés i manté la tesi d’un complot per matar qui va ser responsabl­e del Moviment Cristià d’Alliberame­nt (MCL), de 60 anys, i ha arribat a dir que un dels dos supervi-

Als fills d’Oswaldo Payá se’ls va impedir l’accés a la sala en la qual se celebrava el judici

vents va alertar a la seva gent propera a través d’un missatge de telèfon mòbil que un cotxe els anava seguint i els havia envestit diverses vegades.

La vídua de Payá, Ofelia Acevedo, ha exculpat Carromero de qualsevol responsabi­litat i ha demanat de saber “la veritat” dels fets. Ni els parents de Payá, que tenia 60 anys, ni els de Cepero, de 31 anys, també membre de l’MCL, havien presentat cap denúncia contra el dirigent de les Noves Generacion­s del PP.

Els fills de Payá van intentar assistir al judici, cosa que les autoritats cubanes van impedir, per la qual van haver d’estar-se diverses hores darrere del cordó policial que restringia l’accés a la zona del tribunal.

“Repeteixo que tant de bo algun dia coneguem la veritat del que va passar en l’accident, ja que Harold i Oswaldo mereixen que es conegui i perquè crec que aquesta és la base de la justícia, la reconcilia­ció i la pau”, va afegir Ofelia Acevedo.

La sentència, però, encara no és ferma.

 ?? ISMAEL FRANCISCO / EFE ?? Ángel Carromero arribava el dia 5 al tribunal provincial de Bayamo (Cuba) per al judici per l’homicidi de dos opositors cubans
ISMAEL FRANCISCO / EFE Ángel Carromero arribava el dia 5 al tribunal provincial de Bayamo (Cuba) per al judici per l’homicidi de dos opositors cubans

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain