La Vanguardia (Català)

La nena tirotejada pels talibans, traslladad­a a un hospital britànic

- JORDI JOAN BAÑOS Nova Delhi. Correspons­al

La Malala, la nena pakistanes­a que es va atrevir a aixecar la veu contra els talibans, ha hagut d’abandonar la seva vall i el seu país amb un tret al cap. Ahir a trenc d’alba, sota protecció i encara inconscien­t, la Malala era embarcada a un avió ambulància. A última hora de la tarda, arribava al Regne Unit, país que al llarg dels últims dies havia enviat especialis­tes a l’hospital militar de Rawalpindi. Des d’ara la Malala, que té una fractura cranial de la qual es recupera molt lentament, serà atesa en un hospital públic de Birmingham, el mateix on van a parar els soldats ferits greu- ment a la guerra de l’Afganistan.

La clínica volant va ser oferta per la Unió dels Emirats Àrabs, un dels tres països que el seu dia –juntament amb el Pakistan i l’Aràbia Saudita– van donar suport al règim taliban a l’Afganistan. El Govern pakistanès, que assegura que es farà càrrec de la factura mèdica, havia rebutjat altres ofertes internacio­nals, entre les quals destaca la del cirurgià que l’any passat va salvar la vida d’una senadora nord-americana tirotejada a curta distància.

Entre la vida i la mort, Malala Yusufzai és ara més símbol que mai. A onze anys va escriure, amb pseudònim, un valent i commovedor blog en urdú per a la BBC. Hi expressava la por de ser agredida amb àcid per anar a plaça o la seva revolta per la prohibició que les nenes estudiessi­n, decretada pels talibans que s’havien apoderat de la vall de Swat. Tres anys més tard, aquesta nena paixtun –la mateixa ètnia dels talibans– va ser tirotejada dimarts passat a boca de canó mentre tornava amb la camioneta de l’escola. El grau de covardia de l’atemptat ha provocat una indignació sense precedents al Pakistan, cosa que ha enfurit els talibans. No sols han dit que tornaran a atemptar contra la Malala si se’n surt, sinó que han estès l’amenaça al seu pare, que és el coordinado­r de 500 de les escoles de Swat que els talibans no van tenir temps d’enderrocar durant els seus dos anys de terror.

No obstant això, la contestaci­ó els creix fins i tot als territoris tribals paixtuns, on ahir una assemblea tradiciona­l va aixecar la veu, per primer cop, contra els agressors de la Malala. Al llarg del cap de setmana, a moltes escoles s’ha pregat per la recuperaci­ó de l’estudiant. I a Karachi, on el flux de refugiats paixtuns fa créixer l’espantall de la talibanitz­ació, desenes de milers de persones van prendre els carrers.

El tret contra el crani de la Malala és un avís contra aquells que asseguren, forçats per l’evolució de la guerra a l’Afganistan i amb vista a un inevitable acord de pau, que els talibans han evoluciona­t.

D’altra banda, el Govern afganès ha denunciat que, diumenge, un atac aeri de l’OTAN contra talibans que paraven mines va matar dos nens i una nena, al districte de Helmand.

 ?? CHRISTOPHE­R FURLONG / GETTY IMAGES ?? La Malala és traslladad­a de l’aeroport a l’hospital Queen Elizabeth
CHRISTOPHE­R FURLONG / GETTY IMAGES La Malala és traslladad­a de l’aeroport a l’hospital Queen Elizabeth

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain