La Vanguardia (Català)

La polèmica del cànnabis debilita el primer ministre francès

- LLUÍS URÍA París. Correspons­al

Vincent Peillon, ministre d’Educació i un dels homes forts del Govern francès, es va permetre ahir contradir la línia oficial de l’Executiu i proposar la despenalit­zació del consum de cànnabis a França. Amb la seva inesperada sortida, Peillon va aconseguir una carambola rodona, però en contra seu: va oferir un flanc perfecte a la dreta per atacar el Govern i el president François Hollande –pel contingut de la proposta i perquè posa en evidència una nova contradicc­ió al si del Gabinet– i va debilitar una mica més la posició del primer ministre, Jean-Marc Ayrault, l’autoritat del qual està en dubte més que mai.

El cap de Matignon es va veure forçat a posar fre per reafirmar la seva fràgil autoritat, però no està clar que ho aconseguís. “Els ministres han de defensar la política del seu ministeri i la del Govern, i res més. No són comentaris­tes”, va afirmar taxatiu. El problema és que no és la primera vegada que Ayrault llança una advertènci­a d’aquest tipus, sense acabar d’imposar la disciplina.

I no és tampoc la primera vegada que es veu obligat a recordar la posició contrària del Govern a la despenalit­za- ció del cànnabis, ja defensada al seu dia per la ministra de l’Habitatge, l’ecologista Cécile Duflot. Plovia sobre mullat.

A Jean-Marc Ayrault només li va faltar que transcendí­s que havia telefonat a François Hollande a l’Elisi per demanar-li que posés ferm el ministre d’Educació. Una revelació –sens dubte filtrada per algú que se l’estima– que sembla una confessió d’impotència. La polèmica no podia caure en un moment pitjor per al primer ministre francès, presentat pels mitjans de comunicaci­ó com un home mancat d’autoritat i determinac­ió, desobeït pels seus ministres i marginat pel protagonis­me de l’Elisi.

“Irresponsa­bilitat”, “cacofonia”, “amateurism­e”... La dreta no va deixar passar l’oportunita­t de desqualifi­car el Govern de Jean-Marc Ayrault i demanar a cor –fins a quinze diputats ho van fer– la dimissió del ministre d’Educació.

Vista des d’Espanya, la polèmica pot semblar desproporc­ionada. Al capdavall, Vincent Peillon va parlar de “despenalit­zació”, no de “legalitzac­ió”, del cànnabis. França és un dels països més severs en aquesta matèria, fins al punt que el mer consum –si bé bastant tolerat a la pràctica– està penat com a delicte amb sancions de fins a un any de presó i 3.750 euros de multa.

 ?? KENZO TRIBOUILLA­RD / AFP ?? El ministre francès d’Educació, Vincent Peillon
KENZO TRIBOUILLA­RD / AFP El ministre francès d’Educació, Vincent Peillon

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain