La Vanguardia (Català)

Catalunya i el fruit prohibit

‘The Financial Times’ recomana a Rajoy que permeti el referèndum català, i ‘Le Monde’ és implacable amb el ministre d’educació, a qui demana prudència

-

La premsa internacio­nal analitza la convocatòr­ia d’un referèndum a Catalunya i censura l’estratègia política dels ministres espanyols d’Educació i d’Exteriors envers Catalunya.

FRANÇA

“Oli sobre el foc català”

“Hi ha un independen­tista català infiltrat al Govern espanyol? Com s’expliquen, si no, les recents declaracio­ns del ministre d’Educació, José Ignacio Wert, que el 10 d’octubre va afirmar davant el Congrés dels Diputats que calia ‘espanyolit­zar els alumnes catalans’?” Amb aquest judici implacable sobre el sentit polític del ministre Wert començava ahir la periòdica “Carta des d’Espanya” de la correspons­al de Le Monde a Madrid, titulada explícitam­ent “Oli sobre el foc català”.

Sandrine Morel, que a l’article constata l’augment de “la tensió entre Madrid i Barcelona” d’ençà de la gran manifestac­ió de l’11 de setembre, atribueix la reacció del ministre, o les incendiàri­es afirmacion­s del vicepresid­ent del Parlament europeu, Alejo Vidal-Quadras, a la “passió irracional” que envolta el debat i constata que el Govern espanyol sembla que no tingui en compte que “la prudència convida a moderar les declaracio­ns”. L’article, així mateix, veu en la contramani­festació del 12 d’octubre –si bé molt menys nombrosa que la dels independen­tistes a la Diada– un “símbol de la fractura dels catalans” i, citant un responsabl­e d’un think-tank català, assenyala que “els caps de les grans empreses tremolen” amb la perspectiv­a de la independèn­cia. / Ll. Uría

ALEMANYA

“Un Estat català?”

A Die Welt, Hildegard Stausberg reflexiona sobre el referèndum, en un article titulat “Un Estat català?”. Explica que el 12 d’octu- bre, davant la porta d’entrada de l’ambaixada espanyola a Berlín “hi havia gent repartint pamflets informatiu­s a tots els que s’estaven esperant: ‘Catalunya, el nou Estat d’Europa’, deia en grans caràcters; al revers s’enumeraven fets històrics, econòmics i polítics adduïts per justificar la secessió”, escriu Stausberg, que es pregunta si “està realment en perill la unitat d’Espanya?”.

Sobre les causes d’una possible secessió, assenyala que “juntament amb tota la retòrica històrica sobre la cultura i identitat pròpies es tracta també –i potser sobretot– de diners” i explica que “molts catalans afirmen que estan obligats a “cedir” anualment el 10 per cent del producte interior brut a la sempre mal vista administra­ció central de Madrid”. I conclou que l’“aclaparado­ra profundita­t de la crisi” serveix de “catalitzad­or per a les aspiracion­s independen­tistes, que sempre han existit”. Die Welt subratlla que els separatist­es troben en el president Artur Mas “un líder que actua de forma populista i que vol promoure la independèn­cia amb un referèndum”. / R. Poch

GRAN BRETANYA

Internacio­nalitzar el conflicte

A The Guardian, Giles Tremlett planteja que en cas d’un referèndum a Catalunya, “un vot afirmatiu no només crearia una crisi constituci­onal d’Espanya, sinó que també enviaria un desafiamen­t a la UE”, que “no té un sistema per a la ruptura d’un Estat membre”. I destaca que Mas va dir a La Vanguardia que mentre els britànics negocien Espanya només amenaça.

A The Daily Telegraph, el cap d’informació econòmica internacio­nal, Ambrose Evans-Pritchard, puntualitz­a al seu bloc que no ha escrit en cap article que “la UE no ajudarà a aniquilar els catalans”, sinó que la seva cita, “de converses amb un periodista català a Londres”, és “que la UE no donaria suport a un intent de crush del moviment independen­tista”, detalla. Amb tot, aconsella al ministre d’Exteriors, García-Margallo, “abaixar el to de la retòrica” i li adverteix que és “un error de judici” suposar que la UE “donaria suport a un intent espanyol de bloquejar l’afiliació d’un futur estat independen­t català”.

Cameron, “més audaç”

“El Govern espanyol ha de deixar d’amagar-se rere la llei i permetre un referèndum català. El matrimoni no pot sobreviure només declarant il·legal el divorci”. Rotund, un article de Gideon Rachman a The Financial Times, titulat “Espanya, la Gran Bretanya i els fruits prohibits de la independèn­cia”, destaca la intransigè­ncia de Mariano Rajoy a l’hora de permetre un referèndum a Catalunya i afirma que l’enfocament britànic sobre Escòcia és “més pragmàtic i audaç”. L’articulist­a destaca que “el primer ministre Cameron podria haver insistit que només el govern britànic tenia el dret legal d’organitzar un referèndum”, però ha fet una opció “arriscada, i psicològic­ament astuta”, amb més possibilit­ats d’aconseguir el seu objectiu. En canvi, l’opció espanyola de “dir-li a la gent que hi ha alguna cosa que està absolutame­nt prohibit de fer és una manera segura de fer créixer les seves ganes de ferho”, subratlla. És un principi que es va establir “al jardí de l’Edèn però s’aplica a la Catalunya moderna”, recorda.

 ??  ?? La il·lustració que acompanya l’article de The Financial Times sobre Escòcia i Catalunya
La il·lustració que acompanya l’article de The Financial Times sobre Escòcia i Catalunya
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain