La Vanguardia (Català)

Camacho rebutja que CIU imposi les regles de la consulta

“El PP és l’únic que frenarà el separatism­e”, diu la candidata

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

A Bilbao, donant suport al candidat popular Antonio Basagoiti, la presidenta del PP català, Alicia Sánchez-Camacho, va alertar del perill que suposen els nacionalis­mes “messiànics i excloents” que, segons el seu parer, encarnen Artur Mas, a Catalunya, i Iñigo Urkullu, al País Basc.

“Alguns líders estan actuant més com a messies o profetes a la seva terra que com a governants. Artur Mas està preocupat per ser el messies que passi a la història i no perquè Catalunya superi la crisi. I Urkullu serà el segon messies que continuarà l’empremta de Mas”, va vaticinar ahir Sánchez-Camacho, a qui el PP basc li ha demanat encaridame­nt que els doni un cop de mà en aquesta campanya electoral, a la vista que les enquestes vaticinen un estancamen­t del vot popular.

L’aposta sobiranist­a del Govern català és seguida al País Basc amb una barreja d’expectació, entre els partits sobiranist­es, i temor, entre els partits d’àmbit espanyol.

L’exemple català està de moda. Un interès que va aprofitar la candidata popular a la presidènci­a de la Generalita­t per cridar a trencar el marc mental que, segons el seu parer, han aconseguit instaurar a Catalunya els nacionalis­tes, donant per descomptat que “el dret a decidir” és una cosa que “només poden exercir ells”, o que tots els problemes financers de la Generalita­t deriven de la visió restrictiv­a que fa el Govern central de l’Estat autonòmic.

Així, Sánchez-Camacho va avisar que la formació que ella lidera exercirà una oposició frontal a la pretensió que siguin Mas i CiU els que imposin les regles del joc per decidir. “Ells sols no ens diran com, quan i qui convocarà l’hipotètic referèndum d’autodeterm­inació a Catalunya”, va dir.

La dirigent del PP català va recordar “el paper integrador” que han exercit durant dècades

EL PACTE FISCAL La líder popular demana a Bilbao millorar el finançamen­t català amb el diàleg

CiU i PNB, per després contraposa­r-lo a les posicions actuals que defensen Urkullu i Mas, “convertint els nacionalis­mes basc i català en excloents”.

I davant aquesta situació, va incidir en un dels eixos de la seva imminent campanya electoral: presentar l’opció popular com l’única que pot fer front a l’auge del separatism­e.

“Els socialiste­s són incapaços de ser alternativ­a i d’aportar solucions davant el repte sobiranist­a, no ho han fet quan han governat i, sens dubte, no estan en condicions de fer-ho ara, com li passa a Alfredo Pérez Rubalcaba”, va dir.

Sánchez-Camacho també va fer referència a la reclamació del pacte fiscal, aprofitant la seva presència al País Basc, el concert econòmic del qual gaudeix de simpaties fins i tot entre l’electorat català del PP.

Segons Sánchez-Camacho, “Artur Mas no va plantejar un pacte, sinó l’exigència al Govern d’Espanya d’un determinat model de finançamen­t”, va dir. “És com si el governador de Califòrnia imposés al president Barack Obama un determinat model de finançamen­t per a tots els Estats Units”, va afegir per il·lustrar la seva línia argumental. I es va mostrar a favor de millorar el sistema de finançamen­t català “des del consens, el diàleg i la responsabi­litat”.

 ?? LUIS TEJIDO/EFE ?? Alicia Sánchez-Camacho i Antonio Basagoiti, ahir en un acte a Bilbao
LUIS TEJIDO/EFE Alicia Sánchez-Camacho i Antonio Basagoiti, ahir en un acte a Bilbao

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain