La Vanguardia (Català)

El PSC prova de frenar la fuga de vots a PP i C’s amb la seva llista

L’aposta per Lucena i Parlon marca distàncies amb els sectors catalanist­es

- I. ELLAKURÍA Barcelona

El PSC vol frenar com més aviat millor la fuga de part dels seus vots cap al PP català i Ciutadans, conscient que la seva marcada posició en contra del separatism­e l’allunya dels sectors catalanist­es del socialisme.

Una aposta que queda plasmada en la llista electoral que el partit va aprovar diumenge passat, en la qual duu als primers llocs l’economista i militant del PSC Maurici Lucena i l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon. Un missatge adreçat a l’ànima catalanist­a del PSC, molt crítica amb Navarro des dels seus inicis com a primer secretari, que queda diluïda en la candidatur­a, però també als “versos lliures” de la direcció, com Rocío Martínez-Sampere, Jaume Collboni i Laia Bonet. Tres joves dirigents de la generació BlackBerry que s’han vist relegats a llocs més baixos del que s’esperava. El seu error? Haver discrepat de la direcció del carrer Nicaragua en els últims mesos.

L’elecció de Lucena com a número dos per Barcelona, una sorpresa per a una majoria de quadres socialiste­s que mai abans no n’havien sentit a parlar, és una aposta directa de Navarro, després que l’expresiden­t José Montilla i l’exministra Carme Chacón el recomaness­in encaridame­nt per a aquest lloc.

Lucena ha desenvolup­at part de la seva carrera profession­al a Madrid, ha treballat entre altres llocs al Ministeri d’Indústria i al de Defensa. La seva presència en la candidatur­a, a més de provar d’insuflar “aire fresc” a un partit que, en paraules d’alguns dels seus dirigents, està trencat per dins, té el propòsit de restar força al debat identitari, en el qual CiU es mou còmodament, i centrar la campanya en qüestions econòmique­s i empresaria­ls. Un intent de despullar “les mancances i l’incomplime­nt del Govern d’Artur Mas” en aquests dos anys.

Darrere de Lucena, la presència de Parlon és un altre missatge per al sector catalanist­a. La jove alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet s’ha guanyat la confiança dels despatxos del carrer Nicaragua per la seva gestió de la “patata calenta” d’una alcaldia marcada pel cas Pretòria.

Parlon és una altra aposta personal de Navarro i de Daniel Fernández, secretari d’Organitzac­ió, per dotar la candidatur­a socialista d’un perfil marcadamen­t social, a més de reflectir que el poder municipali­sta continua tenint molt pes al PSC.

Navarro va sortir ahir en defensa de la configurac­ió de la llista i va reivindica­r que aquesta és una aposta “per la renovació i la pluralitat”. Després participar en l’homenatge del 72è aniversari de la mort de l’expresiden­t Lluís Companys, va negar que s’hagi produït un càstig al sector catalanist­a, i va destacar que dos dels seus referents, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, i l’exconselle­ra Marina Geli –impulsors del ma-

PLURALITAT I RENOVACIÓ Navarro nega un càstig als crítics i destaca “la pluralitat” de la llista ESCUDER DE NAVARRO Lucena arriba de Madrid amb la recomanaci­ó de Montilla i Chacón

nifest sobiranist­a de fa unes setmanes– tindran una presència destacada. Ros liderant la llista a Lleida i Geli com segona a Girona, per darrere de l’alcalde de Palafrugel­l, Juli Fernández, home de confiança de Navarro.

El candidat del PSC sí que va admetre que en la configurac­ió de la llista de Girona hi havia hagut un xoc de “criteris diferents” entre Geli i Fernández, però que al final es “va assolir un acord” per mantenir l’equilibri.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? El líder del PSC, Pere Navarro
MANÉ ESPINOSA El líder del PSC, Pere Navarro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain