La Vanguardia (Català)

Qui ha dit por?

- M. Dolores García

De començamen­ts d’any ençà hi ha hagut a Catalunya gairebé mig miler de manifestac­ions, la majoria contra les retallades, per rebaixes de sou o acomiadame­nts en empreses. Si la portada d’aquest diari o el Telenotíci­es, per posar dos exemples, les haguessin recollit totes, n’haurien sortit gairebé dues de diàries. De tan habituals, ja no són notícia.

Si cadascun dels 630.000 aturats que hi ha a Catalunya decidissin anar un dia alhora a una oficina d’atur i es posessin en una cua, aquesta cua faria gairebé 300 quilòmetre­s. Avui mateix, passejant per un carrer de Barcelona, per exemple, us creuareu amb algú desesperat per trobar una feina. Com a conseqüènc­ia, uns 320.000 nens viuen a Catalunya en el llindar de la pobresa. Un de cada quatre, més o menys.

Aquest estat de coses transforma el substrat d’una societat per força temps. A aquest rerefons cal sumar una classe mitjana que veu com s’empobreix cada any. I uns joves que, per més que estiguin molt preparats, quan miren el futur només veuen un túnel negre. És bona part de la classe mitjana i la joventut la que protagonit­za el moviment per la independèn­cia que el president Artur Mas va qualificar, en una entrevista a aquest diari, de “revolució”. Certament, aquesta composició social aporta un impuls inusitat al corrent independen­tista, ja que és un sector informat, que participa més de la vida política i comunitàri­a i que constituei­x el nucli del consum i, per tant, de l’economia.

La referència a una “revolució” no seria apropiada en aquest cas, llevat que interprete­m que substituir el poder que s’exerceix des de Madrid per un que emani de Barcelona suposi una subversió de l’ordre establert, la qual cosa requereix gran perícia imaginativ­a. Com deia Pla, Catalunya és un país on per canviar petites coses cal fer una revolució cada setmana... Però té raó Mas en referir-se a les classes mitjanes i els joves com a motors de l’independen­tisme.

A costa de generalitz­ar i incórrer per això en contradicc­ions, la de Catalunya no és una revolta dels qui estan en el llindar de la pobresa, sinó dels que veuen com entre el seu cercle i el de la misèria es va estrenyent l’espai, és una rebel·lió dels qui comproven que el seu esforç ja no els porta a millorar, dels qui no estan disposats que els veïns visquin millor que ells a costa seva. És conseqüènc­ia d’un temor que ha emulsionat en contacte amb un responsabl­e exterior, identifica­t en un Govern central incomprens­iu i arrogant.

Per això, no és cert que la por sigui l’única motivació dels uns, i la il·lusió la que mou els altres. La insegureta­t és ara transversa­l, el pa nostre de cada dia a tot Europa. Qui no allotgi cap temor, que torni a llegir els dos primers paràgrafs... I si la por paralitza, desterrar-la sense més ni més ens convertiri­a en uns irresponsa­bles. Així que potser seria bo anar trobant arguments menys epidèrmics per les dues parts.

mdgarcia@lavanguard­ia.es

 ?? ROSER VILALLONGA ?? Manifestac­ió d’estudiants
ROSER VILALLONGA Manifestac­ió d’estudiants
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain