La Vanguardia (Català)

El referèndum escocès

-

DAVID Cameron i Alex Salmond, primers ministres de la Gran Bretanya i d’Escòcia, van firmar ahir a Edimburg un acord per a la celebració d’un referèndum sobre la independèn­cia escocesa. Gràcies al document subscrit, Escòcia podrà convocar aquesta consulta, en la qual participar­an els més grans de 16 anys, abans que s’acabi el 2014, amb totes les garanties jurídiques i amb la seguretat que el resultat serà vinculant. Per part seva, el Regne Unit s’ha assegurat que la pregunta que es formularà inquireixi directamen­t sobre si els votants volen que Escòcia continuï al Regne Unit o, al contrari, se’n volen separar i formar un país independen­t. És a dir, independèn­cia sí o independèn­cia no.

Alex Salmond va manifestar ahir que l’acord sobre el referèndum obria camí “cap a la decisió política escocesa més important en segles”. I és veritat que el sentiment independen­tista ha existit allà des de fa no pas menys de tres-cents anys, quan el 1707 es va firmar l’Act of Union, que va segellar la relació entre Anglaterra i Escòcia. Però també és veritat que no va ser fins fa cinc anys, el 2007, que el Partit Nacional Escocès (SNP) –fruit de la fusió de dues formacions nacionalis­tes el 1934– va guanyar les seves primeres eleccions i va formar un govern en minoria ja dirigit per Salmond. L’SNP va tornar a guanyar els comicis del 2011, aquesta vegada amb una majoria sòlida i la idea del referèndum inclosa en el programa.

Els sondejos sobre la independèn­cia d’Escòcia no són concloents. Es calcula que entre un quart i un terç de la població hi podria donar suport. Però en aquest bàndol no hi acostumen a figurar ni els laboristes ni els liberals ni els conservado­rs. Ni tan sols tots els simpatitza­nts de l’SNP. Per això, Salmond confia que n’hi haurà prou amb els dos anys que queden fins al 2014 per seduir els votants. I el Govern de Londres aprofitarà el mateix període per suggerir als escocesos que estaran molt millor dins del Regne Unit que fora.

Les formes que han acompanyat la negociació i l’èxit de l’acord d’ahir són certament diferents als que s’estilen a casa nostra. Però és clar que ni tan sols un resultat pro independèn­cia –ara mateix improbable– donaria fruits immediats. Perquè els temes que s’han de resoldre per materialit­zar la secessió són múltiples i de pes: des del control dels jaciments de petroli i gas del mar del Nord –amb reserves de 30 bilions de barrils per als propers 40 anys– fins a la base britànica de submarins nuclears ubicada a la costa escocesa, passant per la part de deute britànic que assumiria una Escòcia independen­t.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain